L'ICS demana 'comprensió i confiança' als usuaris i als metges pel tancament nocturn dels CAP

El director gerent de l'ens assegura que són mesures "impopulars" però alhora "honestes" ja que no disminueixen la qualitat assistencial

Els metges gironins i el director gerent de l'Institut Català de la Salut, Joaquim Casanovas, han mantingut una reunió aquest dijous per abordar les qüestions d'actualitat que més preocupa al col·lectiu. Una d'elles és la reordenació horària dels Centres d'Atenció Primària, on Casanovas ha demanat "comprensió i confiança", tan als usuaris com als metges. "Jo els demano que confiïn, que s'esperin un temps per veure com evoluciona i si d'aquí sis mesos veiem que hi ha problemes en parlem", ha destacat Casanovas. 

En aquest sentit, el director gerent de l'ICS ha assegurat que les mesures d'encaix pressupostari són "impopulars", però ha remarcat que alhora són "honestes perquè no disminueixen la qualitat assistencial dels centres sanitaris. "A cap govern li agrada prendre aquestes mesures, però el que fan és alliberar recursos per poder fer altres coses, que potser es veuen menys però que són més importants", ha subratllat Casanovas. 

Casanovas ha fet aquestes declaracions després que moviments veïnals de la Selva han fet una crida a les mobilitzacions per evitar el tancament nocturn de les urgències als CAP de la comarca, i han proposat ocupar els centres el pròxim dilluns per impedir-ne el tancament. 

Donar resposta en un entorn d'austeritat

El director gerent de l'ICS ha valorat positivament la trobada que s'ha celebrat avui entre l'ens i els metges gironins. "Hem pogut escoltar les inquietuds i les necessitats dels professionals sanitaris i donar resposta en aquest entorn d'austeritat perquè puguin desenvolupar la seva tasca", ha destacat Casanovas. 

L'exercici de la professió en un context de retallades, és un dels temes que s'ha tractat més durant aquest reunió. En aquest sentit, Casanovas ha assegurat que aquest fet sempre comportat dificultats i que per això cal reflexionar quines són les coses que cal fer i les que no s'ha de fer per continuar donant resposta assistencial a la població. "És un repte que hem d'assumir els professionals sanitaris, els metges principalment", ha apuntat. 

"Han de desenvolupar la seva tasca amb llibertat, vetllant per la viabilitat de la institució"

Precisament, els metges gironins van denunciar a mitjans d'agost que patien pressions i coaccions per reduir la despesa en salut. Davant d'aquest fet, Casanovas ha assegurat que els metges han de poder desenvolupar la seva tasca amb "llibertat", però ha recordat que no cal perdre de vista que els propis codis deontològics diuen que el metge ha de vetllar per la viabilitat de la institució per la qual treballa. "Evidentment, però, s'ha de posar per davant les necessitats del pacient", ha destacat Casanovas.