L'Audiència manté la presó preventiva pels detinguts als aldarulls a Girona

El tribunal desestima el recurs de les defenses

La Secció Tercera de l'Audiència de Girona ha decidit mantenir a presó als dos joves que van participar en els aldarulls que es van produir a la ciutat, com a conseqüència de les protestes per la sentència del procés.

El tribunal ha desestimat l'apel·lació que van presentar els advocats de la defensa aquest dijous en una vista en la què no hi havia els acusats, i considera que es manté el risc de fugida. Una circumstància que els lletrats dels joves considera que no es dona perquè tenen arrelament.

En un dels casos, la defensa aportava l'empadronament a Girona i el fet d'haver cursat estudis d'hostaleria. Tot i això l'Audiència considera "insuficients" els motius i ha decidit mantenir-los empresonats.

Els lletrats reclamaven mesures menys lesives com presentar-se als jutjats cada quinze dies, l'entrega del passaport o la prohibició de participar en manifestacions, ja que consideren que la presó preventiva és una mesura "desproporcionada" pels fets dels què s'acusa als joves – danys, lesions, atemptat als agents de l'autoritat i desordres públics -. Uns motius que no han convençut al tribunal, que això sí, considera que no hi ha arguments per creure que hi ha risc de reiteració delictiva, ja que cap dels dos tenia antecedents penals.

Els magistrats creuen que les al·legacions de la defensa en el cas d'un dels joves on s'argumenta que es tracta d'extutelats per la Generalitat "no són suficients". Destaquen que en la seva declaració, l'acusat va reconèixer que vivia en una casa ocupada i que no se li coneix un domicili fix.

La resolució també argumenta que el jove no té propietats ni cap familiar que li suposi un arrelament "al territori" i tem que podria marxar abans de la celebració del judici, i escapar-se així de l'actuació judicial.

Desestimen la reiteració delictiva

L'escrit dels magistrats, en canvi, desestimen que la mesura de presó preventiva s'hagi de prendre per un possible risc de reiteració delictiva. El tribunal destaca, en aquest sentit, que el jove no té antecedents penals. Per això considera una "mera hipòtesis" que l'investigat torni a participar en manifestacions on hi pugui haver desordres públics.

Per això, els magistrats centren en el risc de fugida del jove la necessitat de mantenir-lo en presó preventiva. Els Mossos van detenir els dos nois el passat dimarts 15 d'octubre, just l'endemà de la sentència del procés. Estan acusats d'un delicte de danys, un de lesions, un de desordres públics i un altre d'atemptat als agents de l'autoritat.

En les seves declaracions davant del Jutjat d'Instrucció 2 de Girona el dimecres 16, els agents van identificar els dos investigats com a responsables del llançament de dues pedres d'uns 20 centímetres contra les furgonetes, un fet que també posa en dubte la defensa d'un dels joves.

En una piulada, el despatx d'advocats Salellas – que porta un dels acusats – ha lamentat la decisió judicial, i diu que per als magistrats ha prevalgut "l'origen del pres i el context polític dels fets".

El Grup Antirepressiu de Girona ho veu "desproporcionat" i reclama la llibertat

Des del Grup Antirepressiu de Girona condemnen la decisió de l'Audiència de Girona. La consideren "absolutament desproporcionada" tenint en compte els fets de què se'ls acusa, i denuncien que les declaracions dels agents policials no aporten "indicis prou clars" que confirmin l'autoria dels joves.

D'altra banda, lamenten que el tribunal hagi fonamentat de nou la decisió amb una suposada falta d'arrelament dels joves investigats. "Són joves que han estat usuaris del nostre sistema de protecció de menors i que encara avui són usuaris de recursos de l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Ex-tutelat i segueixen un pla formatiu que ara es veu truncat amb una presó desproporcionada" afirmen en un comunicat

Finalment, denuncien el que consideren un cop més "la doble condemna" per "no ser nacional i enfrontar-se a càrrecs penals". I afegeixen que aquesta situació administrativa els comporta una presó provisional "per uns fets encara pendents de demostrar i per uns delictes que en sí mateixos no justificarien la mesura provisional més greu que contempla el Codi Penal".