Un error informàtic deixa sense plaça a 411 professors interins a Girona

El sindicat USTEC-STEs alerta d'un increment d'alumnes del 3% i no de l'1,4% previst per Ensenyament aquest any

Entre els afectats, hi ha professors interins que acumulen deu anys d'experiència i que han vist com s'han quedat fora i la seva plaça ha estat assignada a persones que tenien menys prioritat. D'altres, s'han hagut d'acontentar amb mitges jornades o terços quan estaven acostumats a tenir tot un curs.

Segons dades del sindicat, el 86% dels afectats són de primària mentre que l'11% restant són professors de secundària. No tenen constància, però, de la xifra d'aquells que han aconseguit resoldre la seva situació però no són massa optimistes. "Quedava tant poca cosa" que encara ha quedat "gent penjada" per culpa d'aquest error, explica el president de la Junta de Personal Docent, Xicu Saló. A banda dels enfadats i desconcertats, també hi ha hagut els que han tingut una grata sorpresa, en veure que han aconseguit una plaça per tot l'any quan no hi comptaven.

Un sistema problemàtic

Aquest no és el primer cop que el sistema informàtic falla i, de fet, durant els tres anys que porta en funcionament ha donat problemes com ara un col·lapse que va fer que el sistema caigués. Mai fins ara, però, havia enviat a gent de la llista a un grup fantasma. El problema aquest cop ha estat que el sistema només reconeix els grups que van de l'1 al 7 i per tant, quan llegia el grup 0 el que feia era "fer saltar" tots aquells que en formaven part de la llista d'assignació de places.

Des d'USTEC calculen que hi podria haver entre 3.500 i 4.000 afectats a la resta de Catalunya però no tenen xifres exactes perquè en algunes zones es va detectar l'error i es va poder incloure la gent del grup 0 a la llista oficial. El sistema de nomenaments està fet d'una forma que no permet tornar enrere, perquè l'endemà mateix que s'hagin assignat per ordinador, els docents van a signar la presa de possessió a l'escola i el document ja té validesa com a contracte de treball formal. El sindicat té constància que només 18 dels afectats han presentat una instància de reclamació i danys i esperen que puguin continuar per la via del contenciós. És per això que recomanen als afectats que denuncïin la seva situació de forma formal perquè, sense proves, no podran aconseguir una compensació. 

Per tot això, i davant la falta de "serietat", des del sindicat exigeixen que Ensenyament torni als nomenaments presencials fins que no s'asseguri que el sistema informàtic sigui "fiable, clar i transparent" i que doni també un "marge d'elecció" als aspirants a les places.

Un creixement continuat del 3% d'alumnes 

El sindicat alerta que l'increment de l'alumnat és molt superior a l'1,4% previst respecte el curs inicial, segons dades oficials del padró continu de l'IDESCAT. Segons dades d'USTEC, el creixement real és d'un 3% aquest any i continua augmentant a aquest ritme des del curs 2002-2003. 

Per altra banda, la "matrícula viva" ha fet que augmenti aquest mes de setembre el nombre d'alumnes que s'han inscrit a les escoles municipals a última hora procedents d'altres localitats o països. El cas més nombrós, segons dades d'USTEC, és a Figueres on s'han inscrit 168 alumnes a primària i 86 més a secundària. A Girona, tenen constància que han arribat 140 alumnes no previstos; A Roses, 35 i Lloret, 45. 

Pel que fa als barracots, calculen que hi ha 28 centres gironins que tenen aquestes estructures, un 10% del total, de forma total o parcial. "I el que és més preocupant és que no hi ha un ple d'obres ni de noves construccions escolars que puguin absorvir el 3%" de nous alumnes, assenyala el portaveu d'USTEC, Xavier Díez. 

Pel que fa al professorat, des de fa quatre anys que la plantilla de professorat és la mateixa. Actualment hi ha 9.600 professors que treballen a la demarcació de Girona, enfront dels 3.300 d'alumnes que el sindicat calcula que hi haurà aquest any i no pas els més de 2.000 que diu Ensenyament.

Defensa del model lingüístic 

"En cap cas acceptarem que s'obrin línies en castellà". Així de contundent s'ha mostrat Díez, que ha assenyalat que estaran al costat del departament que dirigeix Irene Rigau en la defensa de l'escola catalana. El portaveu s'ha compromès a "defensar la immersió lingüística sense fissures".

Una prova pilot de jornada intensiva massa restrictiva

USTEC ha lamentat que no s'hagin inclòs més centres gironins en la prova pilot de jornada intensiva i que, a banda d'Hostalric, s'hagi deixat fora a aquells centres del Baix Empordà que també ho havien sol·licitat. Esperen que de cara al curs que ve s'hi puguin acollir més centres.

A pesar de les crítiques, el sindicat ha reconegut que amb el nou equip de govern, amb el director dels serveis territorials al capdavant, Albert Bayot, perceben una actitud més col·laborativa -afirmen que "escolta, s'implica i dóna la cara quan hi ha problemes- i han reconegut com un encert el calendari escolar d'aquest any i la "flexibilitat" dels centres en el tema de l'horari.

Precisament aquest dijous tindrà lloc l'acte d'obertura del curs escolar 2011-2012 a les comarques gironines. Serà a l'Auditori del Centre Cultural de la Mercè de Girona, a les sis de la tarda. El director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, obrirà l'acte i seguidament el doctor Josep Cornellà pronunciarà la conferència 'Vetllant per l'èxit excolar dels nostres infants i adolescents', sobre els factors de la salut que poden dificultar l'aprenentatge i contribuir al fracàs escolar.