La Fundació Princesa de Girona, preocupada pel moment en què es produeix la visita del Rei

Els organitzadors esperen que l'esdeveniment surti "perfecte"

"A Catalunya vivim un moment molt difícil i entenem que és motiu de preocupació. També ho és per a nosaltres", ha resolt la directora general de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) quan se li ha preguntat per les protestes que s'esperen aquest dilluns a la tarda per mostrar el rebuig a la presència del Rei a Barcelona. Margarit ha insistit que la funció del seu equip és que la cerimònia "sigui el que tots els que hi assisteixin esperin que sigui".

Margarit ha assenyalat que la raó per la qual van decidir fer el lliurament de premis a Barcelona és perquè volien celebrar els 10 anys de la fundació en un espai que pogués allotjar unes 2.000 persones. "Això a Girona és molt difícil. Com sabeu no tenim possibilitat de llogar l'Auditori, que és l'únic espai on podria cabre aquest nombre de persones. És per aquesta raó que el desè aniversari el fem a Barcelona", ha contestat.

El patronat de la fundació va acordar fa uns mesos celebrar la seva primera dècada a Barcelona. L'any passat la cerimònia dels premis va tenir lloc a Vilablareix (Gironès) després que l'Ajuntament de Girona els denegués la utilització de l'Auditori per obres.

Ampli dispositiu de seguretat per la convocatòria de protestes

Els CDR han convocat una protesta aquest dilluns a la tarda davant el Palau de Congressos i, si una visita reial ja comporta estrictes mesures de seguretat, aquesta vegada s'ha muntat un dispositiu policial molt ampli a l'entorn de l'equipament davant de la previsió de mobilitzacions. Aquest diumenge a la nit alguns centenars de persones es van concentrar davant el Palau de Congressos i van fer una cassolada durant prop de dues hores.

La presència del rei Felip VI a Barcelona ha aixecat una gran expectació social, política i mediàtica, per la coincidència d'aquesta visita en plena campanya electoral i pocs dies després que es publiqués la sentència condemnatòria dels líders polítics de l'1-O, seguida per protestes multitudinàries i nits que van acabar amb disturbis a Barcelona i altres ciutats.

Trobada entre els premiats i la família reial

El rei Felip VI, la reina Letícia, la princesa Elionor i la infanta Sofia han mantingut una trobada amb els premiats d'anteriors edicions aquest dilluns al migdia, a les dependències de l'hotel Rei Joan Carles I. Està previst que la princesa Elionor pronunciï un discurs a la cerimònia, que precedirà el del seu pare, després que fa unes setmanes fes la seva intervenció oficial als Premis Princesa d'Astúries.

"De vegades l'atzar és positiu. És molt important per a nosaltres quan precisament celebrem la primera dècada", ha destacat Margarit. "Esperem que sigui molt emocionat per a ella poder conèixer aquestes persones tan meravelloses que des de petita li han explicat que es premien", ha afegit.

Cinc guardonats, amb un premi nou

Els guardonats d'aquest any són el neuròleg i emprenedor Ignacio H. Medrano, que rebrà el Premi Empresa; el matemàtic Xavier Ros-Oton, Premi Recerca Científica; l'emprenedora social Begoña Arana, amb el Premi Social, i el director d'escena Rafael R. Villalobos (Premi Arts i Lletres). En aquesta edició, es reconeixerà per primera vegada la tasca d'una persona jove a escala mundial amb el nou Premi Internacional. N'estrena el palmarès la cofundadora de l'organització internacional Humanity Crew, Maria Jammal.