El Jutjat tramita el recurs per aturar la construcció de 52 habitatges a Sa Riera de Begur

La Plataforma SOS Costa Brava denuncia un "elevat" impacte ambiental

El recurs que el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona ha admès a tràmit impugna les obres d’urbanització i d’edificació que s’estan executant a tocar de la platja de Sa Riera a Begur (Baix Empordà), on l’Ajuntament ha autoritzat construir-hi dos blocs d’habitatges plurifamiliars amb un total de 52 habitatges i 78 aparcaments.

Les entitats ecologistes promotores del recurs, aplegades a la Plataforma SOS Cosa Brava, denuncien que els treballs ja han causat la "desforestació d’unes tres hectàrees de bosc i l’extracció de milers de metres cúbics de terra".

L'oposició dels ecologistes al projecte, anomenat Jardins de Sa Riera Living i promogut pel fons d’inversió suís Stoneweg, va començar amb una denúncia urbanística el gener d'aquest any. La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Begur, però, la va desestimar el 2 de juliol i després es va decidir traslladar el cas a la justícia.

El recurs contenciós interposat el passat 11 d’octubre i que ha estat admès a tràmit el 30 d'octubre, se centra en impugnar les dues llicències d’obres que permeten construir els 52 habitatges en dues fases. També s’impugna indirectament el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Begur del 2003. I és que les entitats consideren que el pla va "classificar indegudament" uns terrenys de naturalesa forestal com a sòl urbà.

Entre d’altres aspectes rellevants, el recurs al·lega que les obres d’urbanització i edificació són "il·legals" perquè s'incompleix la prohibició d’urbanitzar terrenys amb pendents superiors al 20% i es vulnera la prohibició d’implantar pantalles arquitectòniques i acumulació de volums dins la franja litoral dels primers 500 metres. També es denuncia que no s'ha fet una avaluació ambiental ni emissió d’informes per part d’organismes públics.

D'altra banda, les entitats també denuncien "irregularitats" per part de l'Ajuntament de Begur en la tramitació i resolució de la denúncia urbanística.

Tres recursos admesos a tràmit

Amb aquest són tres els recursos contenciosos administratius que la plataforma de Begur ha portat davant del Jutjat Contenciós Administratiu de Girona. Als casos de la Pedrera de s’Antiga i del Xalet de Port des Pi, ara s’ha de sumar el cas dels Jardins de Sa Riera Living, situat a escassa distància dels anteriors.

Per Lydia Chaparro, membre d’Ecologistes en Acció i Salvem la Costa de Begur, el cas dels Jardins de Sa Riera és "possiblement el de major impacte ambiental que tenim actualment; la ferida a la muntanya és tant gran que, tot i que sabem que serà difícil guanyar aquest cas, farem tot el que estigui al nostre abast".

Els ecologistes fan una crida a la ciutadania per rebre suport econòmic i reclamen "canvis radicals" en les dinàmiques territorials i urbanístiques perquè es respecti la conservació i gestió dels sistemes naturals i que ocupin un "lloc prioritari a l'agenda política"