Figueres lluitarà contra una antena de telefonia a tocar una escola i el CAP del Rally Sud

La llei de telecomunicacions els ha deixat "desamparats"

L'Ajuntament de Figueres s'oposa a la instal·lació d'una antena de telefonia al Rally Sud, en una de les entrades de la ciutat, però es veu obligat a concedir-ne la llicència d'obres.

L'alcaldessa, Agnès Lladó, subratlla que la nova llei de telecomunicacions del 2014 els ha deixat "desemparats" i que, ara per ara, no els queda cap altra opció. La nova antena, que tindrà cap a uns 40 metres d'alçada, s'aixecarà en un solar de propietat privada, just a tocar de blocs d'edificis i molt a prop d'un CAP i una escola.

L'alcaldessa ja ha dit que el consistori es posa al costat dels veïns i ha avançat que no es quedaran de braços plegats. Per això, intentaran negociar amb el propietari i la companyia i també elevaran el cas al Síndic de Greuges.

La instal·lació de l'antena de telefonia mòbil al Rally Sud és la primera patata calenta amb què es va trobar el nou quadripartit de Figueres. Segons ha concretat l'alcaldessa, la petició per fer l'obra es va entrar al consistori el mes d'abril, just abans de les municipals.

Les obres van començar amb la construcció de la base de formigó. La presència de l'estructura metàl·lica (que de moment, es troba reclinada al solar) va desfermar l'oposició veïnal. I al juny, just després de prendre possessió, el nou equip de govern va aturar els treballs i va deixar en suspens la llicència d'obres.

El motiu que va permetre-ho era que el propietari del solar, on també hi ha un rentat de cotxes, no havia fer les obres prèvies d'urbanització. En concret, allò que faltava era acabar una vorera. Ara, però, aquests treballs ja s'estan executant i l'alcaldessa ha admès que s'han vist "obligats i abocats" a atorgar la llicència.

Agnès Lladó ha subratllat que el consistori s'oposa de totes totes a l'antena de telefonia. Sobretot, perquè es troba a tocar d'edificis i molt a prop del CAP i l'escola Maria Àngels Anglada. A més, l'alcaldessa ha carregat contra la nova llei de telecomunicacions del 2014, que deixa els ajuntaments "totalment desemparats" a l'hora de decidir on poden instal·lar-se o no aquestes antenes. "En aquest cas parlem d'un solar privat, i aquí hi tenim poc a dir", ha lamentat.

Negociar i empara al Síndic

L'Ajuntament de Figueres, però, ja ha anunciat que no es quedarà de braços plegats. D'entrada, el govern intentarà negociar amb la companyia Movistar –titular de l'antena- perquè se'n replantegi la ubicació. "Esperem que s'ho repensin i els oferirem un espai alternatiu; ens hi deixarem la pell, però estem bastant lligats de mans i peus, perquè els ajuntaments no tenim eines per evitar situacions com aquestes", ha lamentat Lladó.

A més, l'alcaldessa també ha dit que demanaran empara al Síndic de Greuges. I que, per això, s'engegarà una recollida de signatures. "Animem als veïns del barri i a tots els figuerencs a adherir-s'hi", ha dit Agnès Lladó.

A banda d'aquestes dues iniciatives, l'Ajuntament també vol aprofitar la redacció del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per intentar afinar els llocs on puguin instal·lar-se antenes de telefonia. "Intentarem trobar una escletxa per evitar que es puguin aixecar des de terra, tot i que no podrem preveure que no se'n posin", ha admès Lladó.

En aquest punt, a més, l'alcaldessa ha recordat que fa anys que l'Ajuntament va preveure zones de la ciutat que resulten més adients per a la instal·lació d'antenes de telefonia. Com ara els voltants del cementiri, on precisament aquests dies se n'hi està aixecant una altra.

Front comú

Per últim, Lladó ha avançat que des de l'equip de govern també volen fer "front comú" amb el municipalisme per "liderar un canvi" amb la legalitat. Per això, portaran la seva reclamació davant l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i demanaran fer pinya amb l'objectiu "d'aconseguir que la llei es pugui canviar i que els ajuntaments puguem tenir eines que ens permetin influir en la ubicació d'aquestes antenes".