L'Ajuntament d'Olot claudica davant els veïns i apujarà l'IBI un 4% en comptes d'un 14%

L'alcalde diu que les firmes recollides l'han fet "recapacitar"

"Rebre les prop de 2.500 signatures ens ha fet recapacitar, assumim que no hem fet les coses prou bé", ha afirmat aquest dijous l'alcalde d'Olot, Pep Berga, durant una atenció als mitjans.

Després de rebre la petició veïnal de no apujar un 14% l'IBI i prop d'un 15% la taxa d'escombraries en les ordenances fiscals del 2020, l'equip de govern que té majoria absoluta es va reunir ahir per valorar-ho. Segons Berga, "la proposta no estava mal feta sinó que responia a un model de ciutat a desenvolupar". Ara bé, fan autocrítica i admeten que, un cop vist l'oposició veïnal, han entès que s'ha "anat massa ràpid" i que cal que "tothom pugui seguir", especialment aquelles famílies i persones que tenen dificultats per arribar a final de mes.

"Probablement era un augment desproporcionat respecte altres ciutats", ha admès Berga. Per això, portaran al ple del pròxim dilluns una nova proposta que preveu un augment del 4% de l'IBI i no un 14% i d'un 4,77% la taxa d'escombraries i no pas un 14,77% com preveien inicialment. Sobre aquest últim augment, ha explicat que ha de permetre cobrir el preu de recollida i tractament durant el 2020 i que el 10% addicional que volien apujar era per aconseguir una reserva de recursos per a la compra de nous contenidors i poder complir així amb la implantació del nou model de recollida. "Si cal canviar-los més tard, ho farem", ha admès.

D'altra banda, ha recordat que hi ha "despeses obligades" que els ajuntaments han d'assumir, com ara l'augment de sou dels treballadors públics aprovat per l'Estat. Un increment "just", ha dit, per compensar els últims anys de retallades i drets laborals.

Finalment ha anunciat que es donaran més marge de temps per poder reformular una nova proposta de pressupost per al 2020 i que tingui en compte la reducció dels ingressos previstos. Calculen que deixaran de recaptar més d'1,1 milions d'euros (MEUR) amb l'augment del 4% de l'IBI i no del 14%.

Tot i això, ha avançat que hi haurà dues àrees a prioritzar en el nou pressupost, com són benestar social i educació, per seguir donant suport als ciutadans més vulnerables.

El que es portarà al ple d'aquest dilluns serà una aprovació inicial de les ordenances fiscals i la resta de punts que no es van poder debatre en la sessió d'aquest dimarts per la suspensió del ple arran de la protesta ciutadana. L'alcalde també ha explicat que ha avançat la nova proposta a la portaveu de la iniciativa que va recollir les signatures.