L'Escala incorpora una màquina que succiona excrements de gossos

El consistori fa una crida als propietaris dels animals perquè 'mantinguin els carrers nets'

La moto aspiradora d'excrements de gos forma part del servei que l'ajuntament té contractat amb l'empresa de neteja Urbaser que s'encarrega de la recollida de la brutícia als carrers del municipi. El sistema es basa en un vehicle motocicleta que recorre tots els espais públics amb un tub aspirador que succiona l'excrement i, un cop l'ha absorbit, llença un producte desodorant que elimina l'olor i el rastre que ha quedat. 'Hem buscat amb aquest sistema no només eliminar les caques sinó cuidar la mala olor que és també la part més desagradable', ha explicat Viella.

Una setmana després de la posada en marxa del nou sistema de recollida d'excrements, l'ajuntament valora positivament l'ús de la moto aspiradora. 'Som un poble molt turístic i això ens permetrà millorar la nostra imatge', afirma Viella que afegeix que la presència d'excrements –sobretot al passeig marítim- és una problemàtica que 'el municipi arrossega des de fa molt de temps'.

Sancions d'entre 60 i 90 euros

Els propietaris d'animals que no recullin els excrements seran sancionats –tal i com preveuen les ordenances municipals- amb multes d'entre 60 i 90 euros, segons la gravetat de la infracció. Les persones que circulin amb gossos que no estiguin censats ni identificats amb el xip també podran rebre sancions. 'Són mesures regulades per l'ajuntament que exigeixen responsabilitat a les persones', afirma la regidora.

Per tal d'agilitar el procés sancionador, l'ajuntament ha dotat al responsable de la moto aspiradora la qualitat 'd'agent verd', fet que li permetrà poder multar tots aquells comportaments irregulars que detecti durant el procés de neteja. 'Fins ara, la persona encarregada de la neteja d'excrements havia d'avisar la policia i això allargava molt el procés de sanció', ha explicat Viella.

La regidora ha anunciat que aquest darrer any la policia municipal ha aplicat poques sancions i s'ha mostrat esperançada amb què s'aconsegueixi reduir encara més el nombre d'infraccions registrades. 'Esperem que creixi la consciència i la responsabilitat', ha expressat Viella.

Reclam al civisme

L'ajuntament ha reclamat als habitants de l'Escala amb un comunicat de l'alcalde que siguin 'responsables i cívics i evitin embrutar els carrers'. 'Es tracta d'una mesura que millorarà l'estat dels espais públics', ha afirmat la regidora que ha apel·lat a la responsabilitat del propietaris d'animals perquè mantinguin els carrers 'en bon estat'.

En el mateix escrit, l'alcalde ha remarcat que l'actuació municipal d'incorporar la màquina que succiona excrements d'animal es produeix 'perquè existeix un comportament incívic que provoca una problemàtica d'higiene i d'imatge que cal eradicar' i adverteix que, des del consistori, 'hi ha la voluntat de perseguir aquests comportaments incívics'.

Fa tres mesos, l'ajuntament va posar en marxa una màquina de neteja de xiclets per tal de millorar l'estat del passeig marítim que, segons la regidora, mostrava en el moment de més acumulació de xiclets una imatge de color 'negre'. 'Hem fet una feina molt laboriosa de neteja a la via pública', ha dit Viella referint-se a la neteja de xiclets. 'Però més enllà d'aquestes mesures afegides que hem tirat endavant per cuidar la nostra vila, el més important és la consciència de la gent', ha afegit.