Els presos de centres penitenciaris gironins podran treballar a empreses associades de la patronal FOEG

Aquest darrer any s'han format 5.091 presos

La consellera de Justícia ha explicat que aquest nou acord forma part del projecte que la Generalitat duu a terme per garantir la formació, dins i fora del centre, de tots els reclusos. 'Estem incorporant un model per tal de transformar les tasques que es fan dins de les presons, com pot ser cuinar o rentar la roba, en curos de formació', ha explicat Tura que ha afegit que, d'aquesta manera, els presos -un cop finalitzen les condemnes- poden certificar coneixements en determinades feines.

Uns dels àmbits laborals en què els presos poden treballar són l'agricultura i la gestió forestal. 'Tenim alguns presos que treballen pel departament de Medi Ambient de la Generalitat en brigades forestals', ha explicat la consellera que ha comentat que la situació de crisi fa més difícil la possibilitat que tenen els presos de poder-se inserir en el món laboral.

Un estudi sense precedents

El Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) ha encarregat un estudi a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que mesurarà l'efectivitat del projecte de formació, així com les possibilitats reals que tenen els presos que han complert condemna o que estan en situació de semi-llibertat per trobar feina. 'Tenim la hipòtesi que una persona que ha tingut la possibilitat de tenir formació estarà en més condicions per poder treballar però ho volem confirmar', ha afirmat el president del CIRE, Adolf Cabruja.

L'estudi -que està previst que estigui enllestit al mes de setembre d'aquest any- no té precedents en els països europeus ni a l'Estat i ampliarà les dades sobre inserció laboral dels presos que té el Departament de Justícia. 'Ens servirà també per corregir mètodes que no ens funcionin', ha afegit Cabruja. Segons dades del CIRE, aquest darrer any s'han format 5.091 presos. Tot i això, el president del CIRE ha informat que ha baixat el nombre de tallers formatius dins dels centres penitenciaris un 20%.

Pel que fa dades d'ocupació de presos que han finalitzat condemnes o que estan en règim de semi-llibertat, un total de 3.778 han trobat feina al 2009, 2.046 dels quals ho han fet a través de la Borsa de Treball del centre.

La població penitenciària, en augment

Segons la consellera de Justícia la població penitenciària ha augmentat en els darrers anys. 'Hi ha dos motius que expliquen el creixement', ha dit. 'L'augment de població i la modificació del marc legislatiu', ha afegit la consellera que ha posat l'exemple de la regulació de la seguretat viària com un dels sectors regulats que ha fet augmentar el nombre de faltes i de delictes. 'Fins ara la correlació entre creixement demogràfic i penitenciari havia estat equivalent, en els darrers cinc anys és superior', ha afegit.

La nova presó de Figueres, a finals d'aquest any

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha afirmat que si segueix el ritme d'obres, la nova presó de Figueres entrarà en funcionament entre finals d'any i principis del següent. Tura ha explicat que els treballs que s'estan fent al recinte, ara per ara, són els d'instal·lacions i que fins que aquestes no estiguin finalitzades no es començaran les obres en el perímetre de seguretat.

La consellera ha remarcat que es tracta d'una obra 'molt potent' que dóna més de 800 llocs de treball a les comarques gironines.