150 persones tallen de forma intermitent la GI-682 a Blanes en contra de les retallades sanitàries

La Plataforma Ciutadana de Blanes, promotora de la protesta, alerta que la reducció de serveis anirà a més

Els promotors de la protesta tenien clar que no volien "emprenyar als ciutadans" i per això han optat per tallar el trànsit de forma intermitent, ocupant els passos de zebra, en comptes de fer un tall permanent de la via. Tot i això, alguns conductors no ho han vist amb bons ulls i no han volgut agafar el paper que se'ls donava amb la informació en contra de les retallades. Cal dir, però, que aquests han estat una gran minoria i alguns fins i tot han seguit les instruccions de la pancarta on s'hi podia llegir: 'Pita contra retallades'.

Un dels assistents es preguntava el següent: "Què passarà quan hi hagi morts o quan vagis a urgències i no et puguin atendre?". Durant els seixanta minuts que ha durat la iniciativa, s'han pogut sentir consignes com ara "Amb la sanitat no s'hi juga" o" Mas, a quina mútua vas".

Si bé s'ha fet un balanç positiu de la protesta, un dels portaveus de la plataforma, Albert Salas, lamentava que només fossin uns quants centenars de ciutadans que hagin sortit al carrer i que els 40.000 habitants restants no s'hi hagin afegit. "La gent no es consciencia suficient fins que no li toca i això molt mal també", ha apuntat, i ha afegit que les retallades "repercutiran a tothom".

L'afectació de les retallades

En el cas de la Selva, les tisorades en el pressupost han afectat a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que gestiona dos hospitals (el Sant Jaume de Calella i i el Comarcal de la Selva a Blanes), tres centres sociosanitaris (a Lloret de Mar, Blanes i Calella), tres àrees bàsiques de Salut que en total sumen set CAP (Calella, Lloret de Mar, Fenals, El Rieral, Tossa de Mar, Malgrat de Mar i Palafolls) i dos centres de rehabilitació (a Tordera i a Pineda de Mar). 

Salas adverteix que d'aquí a poc, el segon CAP de Blanes també tancarà les urgències de nit i els ciutadans hauran d'anar a l'Hospital Comarcal de la Selva. Denuncia que de les tres ambulàncies, es passa a tenir-ne una d'operativa i reclama al Govern que "expliqui quin serà el protocol per establir les preferències" a l'hora de decidir com s'escollirà el malalt a traslladar entre tots els que ho demanaran al mateix moment. Així mateix, s'emplien les llistes d'espera, el servei de ginecologia es trasllada a l'hospital de Calella, de manera que les dones de Lloret, Blanes i Tossa de Mar hauran de fer entre 16 i 30 quilòmetres per anar a parir. I això no és tot, segons un altre dels portaveus de la plataforma, Pere Lopera, que augura que encara es retallaran més serveis en detriment de la qualitat assistencial.

Els habitants de Blanes i voltants es queixen que van tardar molts anys en aconseguir tenir un hospital i després de 18 anys de funcionament, "ara ens retiren la majoria de serveis", lamenta Salas. És per això que ja preparen noves actuacions, com ara fer una assemblea a la població per explicar en detall les conseqüències de les tisorades. 

ICV dóna suport a la protesta

ICV ha volgut donar suport a la protesta i ho ha fet amb la presència del diputat d'ICV, Joan Boada. Pel portaveu parlamentari les retallades en sanitat són "mesures que signifiquen una merma de la qualitat assistencial". En aquest sentit, proposa al conseller Boi Ruiz que l'estalvi de 50 MEUR que pretén aconseguir el departament de Sanitat amb el tancament dels CAP a la nit es podria evitar si es recuperés l'Impost del Patrimoni que CiU va eliminar o s'apugés l'IRPF a la classe més rica. També assenyala que si s'implantés un impost similar al que Castella-la Manxa té sobre producció nuclear es podrien recaptar entre 40 i 50 MEUR anuals.