El Trueta amplia a dotze hores els tractaments amb teràpia endovascular en pacients amb un ictus isquèmic agut

Egnuany se n'han fet 36 amb resultats "molt satisfactoris"

L'hospital Trueta de Girona ha començat a fer de manera regular tractaments amb teràpia endovascular en pacients que han patit un ictus isquèmic agut amb oclusió arterial de gran vas per un trombe. Aquest procediment consisteix en la introducció d'un catèter en una artèria del pacient per arribar fins al coàgul que l'obstrueix i poder-lo extreure. Des de l'octubre de l'any passat, es feia de manera puntual però des d'aquest mes es realitza de manera continuada en horari de vuit del matí a vuit del vespre, de dilluns a divendres. En casos fora d'horari, el pacient es continuarà derivant a Barcelona.
Els procediments es fan en una sala equipada amb tecnologia específica, de radiologia intervencionista. Des de l'octubre del 2018, quan es va atendre el primer cas al Trueta, s'han tractat 41 pacients, a 37 dels quals s'ha practicat una trombectomia mecànica. En el 86% dels casos s'ha aconseguit una recanalització arterial i s'ha pogut extreure el trombe que obstruïa el vas.

El nou horari, a més, converteix el Trueta en l'hospital de fora de l'àrea metropolitana de Barcelona amb una cobertura més gran i s'estima que permetrà realitzar entre 70 i 80 tractaments amb aquesta teràpia l'any.

Comparat amb la resta de centres que realitzen aquest tractament endovascular de l'ictus isquèmic agut, durant l’any 2019 el Trueta és l’hospital de Catalunya amb els millors resultats pel que fa al temps transcorregut entre la punció i la recanalització arterial. És a dir, el temps transcorregut entre l'inici del tractament i l'extracció efectiva del trombe. Així, al Trueta aquest procediment tarda una mitjana de 37 minuts, mentre que la mitjana de Catalunya és de 50 minuts. A més a més, l'accés a aquesta teràpia des de l’inici dels símptomes és de 169 minuts, per sota de la mitjana catalana, que és de 190 minuts.

Per començar amb aquest procediment, ha estat clau la incorporació de la realització d'arteriografies cerebrals al Trueta, a finals de 2017, que va obrir la porta a la possibilitat de poder fer neurointervencionisme. També ha calgut formar professionals del Servei de Neurologia en neurointervencionisme. Actualment, el Trueta té dos intervencionistes especialitats en el tractament endovascular de l'ictus isquèmic.

Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, i només el 50 % arriben a l'hospital durant les primeres sis hores des de l'inici de l'afectació.