El Temporada Alta de Girona presenta 94 espectacles mentre es prepara per reinventar-se

El director del festival, Salvador Sunyer, assegura que s'ha arribat a "un final d'una època" i que cal "repensar" el model

  • Els Jugadors de Pau Miró s'estrena al Temporada Alta © Ros Ribas
    Els Jugadors de Pau Miró s'estrena al Temporada Alta © Ros Ribas
  • D'esquerra a dreta: Jaume Torramadé, Carles Puigdemont, Salvador Sunyer i Jordi Cabré © M. Estarriola
    D'esquerra a dreta: Jaume Torramadé, Carles Puigdemont, Salvador Sunyer i Jordi Cabré © M. Estarriola
El festival Temporada Alta de Girona arriba enguany a la vintena edició i ho fa amb l'anunci per part del seu director, Salvador Sunyer, que s'ha arribat al "final d'una època" motivada, principalment, per la finalització del contracte del programa INTERREG. Aquesta és una aportació europea que enguany injecta 538.000 euros a un pressupost total de 2.631.540 euros (129.061 menys que l'edició anterior). D'altra banda el Temporada Alta d'enguany serà el que més espectacles aglutinarà, fins a 94, dels quals 34 són estrenes a nivell internacional, 14 a Espanya i 7 a Catalunya. Aquest fet representa "un gran risc" segons ha explicat Sunyer, el qual també ha avançat que la programació serà la més "equilibrada" per la gran varietat d'espectacles que es presenten.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), també ha fet referència al final d'etapa del festival i ha explicat que "cal trobar fórmules per encarar el seu futur" mitjançant el seguiment de tres línies estratègiques: internacionalització, excel·lència i identitat. "La combinació d'aquests tres elements serà la millor manera per encarar els desafiaments que té la regió i el país", ha dit el convergent el qual considera que el festival Temporada Alta té una solvència acreditada que cal aprofitar per "atraure un volum de gent que ha de consumir molta més (cultura) del que ara fa a Girona"

Autoria catalana

Sunyer ha volgut destacar aquest matí la importància dels autors i dramaturgs catalans que "de cap manera no es correspon amb la mida del nostre petit", assolint un nivell d'una "qualitat notable". És per això que enguany es presenten fins a 52 espectacles d'autoria catalana. En aquest sentit, una de les principals novetats és el primer torneig de dramatúrgia catalana on s'enfrontaran joves promeses (Pere Riera, Llàtzer García, Cristina Clemente i Guillem Clua) contra autors consolidats (Josep Maria Benet i Jornet, Jordi Galceran, Sergi Belbel i Pau Miró. Els autors han preparat una obra cada un de 40 minuts de durada amb dos personatges que es presentaran al públic de la Sala Planeta, el qual després de veure'ls decidirà quin dels dos és el millor (sense conèixer l'autor).

Programació internacional

Temporada Alta s'ha caracteritzat des de fa anys per ser la porta d'entrada a Catalunya i a la resta de l'estat de les darreres produccions estrangeres i això amb el doble objectiu de fer que el públic català estigui al dia dels nous corrents escènics internacionals i també d'ajudar a posar Catalunya en el mapa de l'escena internacional. Aquest any al festival hi haurà 28 espectacles de fora de Catalunya, 7 de la resta d'Espanya i 21 fora de l'Estat. Entre els noms a destacar s'hi troba Krystian Lupa, Oskaras Korsunovas, Lev Dodin, Ricardo Bartís, Edward Hall, Jan Fabre i Christoph Marthaler, entre d'altres.

Música

Enguany, pel que fa a l'apartat de la música arribaran nous artistes de fora les nostres fronteres com Estrella Morente, Niña Pastori o el cèlebres músics de Buena Vista Social Club acompanyats per Omara Portuondo. La música catalana també tindrà presència destacada amb els concerts de Sopa de Cabra, Raimon, Antònia Font, Anna Roig i Sílvia Perez Cruz, entre d'altres.

Sunyer ha bromejat durant la presentació al dir que també s'han programat artistes dirigits al "públic pastillero", sense especificar però quins grups es podrien englobar dins aquesta categoria. 

Per a més informació es pot visitar el portal del Temporada Alta i les entrades es poden comprar a través del ServiCaixa o les taquilles dels recintes.