L'Audiència permet Fira de Girona vetar la presència de militars uniformats al saló Expojove

L'alcaldessa demana al govern del PSOE i al Ministeri de Defensa que no recorrin la sentència

La presència dels militars al saló Expojove de Girona ha portat cua. Tanta, que l'afer ha acabat als jutjats. Ara fa dos anys, Fira de Girona va canviar el seu codi ètic per evitar que l'Exèrcit exhibís elements bèl·lics a l'estand (com pòsters i fulletons) i que els militars hi anessin vestits d'uniforme.

L'Exèrcit, d'entrada, es va avenir a portar indumentària civil. Però un cop el certamen va haver obert portes, els militars es van canviar i es van posar l'uniforme. Això va comportar que Fira de Girona els sancionés, perquè havien contravingut el codi ètic, i els hi impedís participar al saló durant tres anys.

El Ministeri de defensa va recórrer a la via judicial. El focus del litigi girava al voltant de l'article 5.2 del codi ètic que, literalment, impedeix als estands "exhibir elements que atemptin contra la pau i els drets humans" o difondre "elements bèl·lics i que fomentin la violència".

La primera sentència va arribar aquest febrer passat. El jutjat de primera instància 1 de Girona va anul·lar el redactat de l'article, va tirar enrere la sanció i, en conseqüència, va permetre que l'Exèrcit enviés soldats uniformats a l'Expojove. Entre d'altres, el jutjat va concloure que Fira de Girona havia interpretat el reglament de manera "arbitrària". Perquè sí que permetia que s'exhibissin armadures, espases i llances de plàstic en altres fires com el Girocòmic o la mostra de Playmobil (on hi havia diorames de clics que recreaven una batalla medieval o un campament romà).

L'uniforme, un element bèl·lic

Fira de Girona va recórrer la sentència davant l'Audiència. I ara, la Secció Segona ha donat un tomb de 180 graus a la situació. L'Audiència estima en part el recurs de la Fira i tira enrere l'anul·lació de l'article del codi ètic. És a dir, que el redactat inicial és plenament vigent.

El tribunal resol que l'uniforme militar és un element bèl·lic, perquè va "indissolublement associat" a les forces armades "i a la facultat que només a elles se'ls atribueix de poder fer ús de la força física i d'entrar en combat si així ha de tenir lloc en situacions de conflicte o guerra". La sentència, a més, avala l'actuació de Fira de Girona –excepte en allò referent a la sanció a l'Exèrcit- perquè subratlla que, "en tot moment, s'ha ajustat a la normativa".

D'aquesta manera, l'Audiència avala que Fira de Girona demanés a les forces armades portar indumentària civil al saló Expojove. Però la sentència encara va més enllà. D'entrada, li recorda a l'Exèrcit que inicialment "va acceptar" allò que fixava el codi ètic (perquè quan se li va dir que hi anés sense uniforme, s'hi va avenir, tot i que després els militars es canviessin).

A més, l'Audiència també destaca que la presència de soldats uniformats a l'estand va generar "protestes i pintades de rebuig", que van suposar "un perjudici" per a la Fira i la resta d'expositors. I que, en aquest sentit, la decisió de vetar elements bèl·lics troba "una justificació addicional que no cal menysprear", perquè la Fira "té entre les seves funcions la de vetllar pel correcte desenvolupament" del certamen Expojove.

Renya el jutge

Per últim, l'Audiència també pica la cresta al jutge d'instrucció 1. Li retreu que, a l'hora de dictar sentència, ell mateix aportés a la causa fotografies del Girocòmic i de la mostra de Playmobil, i li diu que els uniformes de l'Exèrcit són "ben diferents" de "la representació en plàstic d'objectes emprats en sèries de ficció o en representació infantil de fets de caire històric".

Per tot plegat, la Secció Segona de l'Audiència resol que l'article del codi ètic que defensa la cultura de la pau és del tot vigent. I que Fira de Girona pot vetar la presència d'uniformes militars i elements bèl·lics a l'Expojove. L'Audiència, això sí, i aquí es posa al costat d'allò que va decidir el jutjat, tomba la sanció imposada a les forces armades (que els impedia participar al certamen durant tres anys).

La decisió del tribunal, però, no ha estat homogènia. Hi ha hagut una magistrada que ha emès un vot particular perquè n'estava disconforme. La sentència no és ferma i s'hi pot interposar recurs de cassació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

"Que l'acceptin perquè és justa i lògica"

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha demanat al govern en funcions del PSOE i al Ministeri de Defensa que acceptin la sentència i no la recorrin, perquè és "justa i lògica" i coincideix "amb el sentir dels gironins". Madrenas, que també presideix el Patronat de la Fira, ha dit que la resolució demostra que "amb petits passos, es fan grans avenços a favor dels valors de la cultura de la pau".

L'alcaldessa explica que, amb la sentència a la mà, de cara a l'Expojove del 2020, si l'Exèrcit volgués participar ho hauria de fer amb indumentària civil. Però també creu que ara es veurà si les forces armades són "coherents", perquè "sempre han mantingut que sense uniforme era impossible fer-ho". Per últim , l'alcaldessa ha subratllat que posaran la sentència a disposició de l'Ajuntament de Barcelona (on la presència de l'Exèrcit al Saló de l'Ensenyament també ha generat polèmica).