La UdG recupera la normalitat després dels bloquejos

El rector ha demanat als professors que no facin "activitats d'avaluació"

Els estudiants de la Universitat de Girona (UdG) ja poden accedir lliurement a totes les facultats. Ho han fet després que el rector, Quim Salvi, hagi anunciat que properament convocarà un claustre extraordinari per abordar com cal seguir l'avaluació del trimestre. La portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a la UdG, Alba Artés, ha assegurat que volen que el rector implementi "mesures excepcionals" que permetin la "mobilització" de l'alumnat en contra de la sentència de l'1-O. Mentrestant, Quim Salvi ha enviat un comunicat al professorat per demanar-los que fins que no es celebri el claustre "no hi hagi activitat d'avaluació ni d'assistència obligatòria".
En aquest sentit, Artés ha apuntat que volen que la universitat aprovi "un mètode diferent d'avaluació" ja que "no tenim normalitat", en referència a la situació política que viu Catalunya. Per això han proposat que s'anul·lin "les classes obligatòries fins que s'aturin les mobilitzacions" i així es donarà llibertat als estudiants per participar-hi.

La solució podria passar per una avaluació única, en què els estudiants s'enfrontin a un únic examen a final del semestre, en comptes dels controls parcials que tenen actualment, així com també treballs que s'han d'anar entregant i pràctiques d'assistència obligatòria. Aquest és el model que s'impartia en la majoria de les assignatures abans d'introduir el pla Bolonya

Aquestes mesures es portaran a debat en el claustre extraordinari i s'haurà de votar. Aquest òrgan està format pel rector, el secretari general, el gerent de la UdG i professors, treballadors i estudiants amb una representació diferent. En primer lloc, el 51% dels membres són professors doctorats, un 21% són estudiants, un 14% són persones vinculades a l'àmbit acadèmic i un 12% Personal d'Administració i Serveis (PAS).

Control del sindicats als compromisos amb el rector

Mentre no es celebri aquest claustre, els membres del SEPC ja han tret les fustes i els cadenats de les portes de les facultats de la UdG i els estudiants poden tornar a entrar lliurement als edificis per assistir a classes amb normalitat. Tot i així, la portaveu del sindicat ha avisat que mantindran piquets informatius que aniran voltant per les aules per garantir que cap professor porta a terme activitats avaluatives com ara pràctiques o exàmens, ni tampoc classes d'assistència obligatòria.

Aquesta decisió ha estat ben rebuda per la resta de la comunitat educativa que des d'aquest dilluns al matí no podia accedir a les aules. La Sara Cerrat és una estudiant d'ADE que ve cada dia de Figueres i ha explicat que respectava "la protesta" que havien iniciat els estudiants i ha celebrat que "busquin un acord amb el rector", però ha agraït que els deixin anar a classe, mentrestant. De fet, una altra estudiant, Gloria Guindos, també ha afirmat que les reclamacions dels alumnes "no són incompatibles amb el dret a l'estudi".

Més de 24 hores de tancada

A partir de les 11 del matí, els estudiants han començat a retirar tot el material que hi havia a les portes de la majoria de centres educatius que formen la UdG. Els estudiants van començar aquest dilluns a bloquejar els accessos a totes les facultats. Tan sols es va poder fer classes a l'Escola Politècnica Superior, on els alumnes podien entrar sense problemes. Finalment els impulsors de la tancada van decidir quedar-se a dormir en tres facultats diferents: la de Ciències, la de Medicina i la d'Econòmiques.

Aquest dimarts a primera hora, però, els estudiants han tornat a bloquejar els accessos de tots els centres, tret de l'Escola Politècnica Superior. Això ha comportat que bona part de les classes no s'hagin pogut fer per la falta d'estudiants.

Des del primer moment, els impulsors de la protesta han obert les portes als treballadors i professors de la UdG fins que al final han accedit a desbloquejar totes les portes de les facultats.