Girona, capital del jazz

El Festival de Jazz programa 18 actuacions entre les quals el debut de la Jove Big Band de Girona

"El festival de Jazz de Girona té unes característiques que el fan exclusiu", assegura el director de la cita, Frances Ubanell que remarca que no tenen la voluntat d'atraure grans noms ni requereixen de gran infraestructura. L'aposta del festival és pels artistes de casa, pels que excel·leixen internacionalment i per propostes "de risc" que no s'exhibeixen en circuïts habituals. 

Aquest any, el cap de cartell havia de ser Benny Golson que, a poques setmanes de l'inici del festival, ha anul·lat tots els concerts que tenia a Europa per un problema amb el seu visat. El festival ha hagut de buscar un substituït i amb la programació del concert del pianista Brand Mehldau asseguren que és un "substitut que val molt la pena". 

Entre d'altres, passaran pels 13 escenaris previstos del festival (tant espais públics com la Casa de Cultura, el Teatre Municipal o l'Auditori com bars i terrasses) un total de 18 formacions. A banda dels escenaris a la ciutat de Girona, també s'han programat dos concerts a la terrassa del Teatre-Bar Ateneu de Celrà i l'Ateneu Bar de Banyoles. El tret de sortida el donarà el concert de Psicolab Quintet (guanyadors del concurs Jazz Fringe) que faran de teloners a Alexis Cuadrado Quartet.

Altres artistes que actuaran al festival seran Oriol Casadevall & Marcel·lí Bayer, Guim G. Balasch i la petita gran Troupe, Hop's Trio, We free zone (també guanyadors del concurs Jazz Fringe), Seward, [ÊM] Trio, Sergi Sivent Octopussy Cats, Girona Jazz Projecte & Zé Eduardo (estrena absoluta), Celeste Alías & Santi Careta, Alexandre Carbonell & Pep Mendoza, Sergi Felipe Quintet i Ken Vandermark & Havard Wilk. 

Actuació de jove accent gironí

Destaca també com a novetat aquest any l'estrena dels concerts al parc del migdia amb un marcat accent gironí. En aquest escenari debutarà la Jove Big Band de Girona, una formació de joves músics de la ciutat aficionats al gènere del Jazz. L'estrena del grup serà el diumenge 18 de setembre a les 13.30. Anteriorment, els haurà precedit una altra jove formació: Orquestra Jove de la Selva. El matí musical el tancarà Hop's Trio. 

El director del festival, Francesc Ubanell, ha destacat la "bona salut" que gaudeix el jazz a la ciutat i ha celebrat que neixin formacions com la Jove Big Band. De fet, a Girona hi ha d'altres projectes relacionats amb aquest gènere com Girona Jazz Project. 

Recolzament institucional

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha volgut assistir a la roda de premsa de presentació del festival i ha destacat que el festival encaixa amb la visió de projectes de ciutat que defensa el consistori. "És un festival que casa amb els objectius que tenim: excel·lència, internacionalització i potenciació dels artistes locals", ha destacat l'alcalde que ha avançat que l'ajuntament donarà suport als festival que compleixin aquestes directrius. 

El Festival de Jazz de Girona té un pressupost de 49.300 euros, 2.000 euros menys que fa un any.