Guanyem Girona i ERC votaran a favor de les ordenances per al 2020

Han acordat introduir millores en habitatge i contra la crisi ecològica

L'equip de govern de JxCat ja té l'aval per aprovar les ordenances municipals per al 2020. Tant Guanyem Girona com ERC ja han anunciat que hi votaran a favor al ple extraordinari que se celebrarà aquest divendres. Els dos grups subratllen que, gràcies a les negociacions, han aconseguit millores per avançar "cap a una fiscalitat més justa". Sobretot, en temes d'habitatge i contra la crisi ecològica.

Entre les propostes que s'incorporaran a les ordenances, Guanyem i els republicans en destaquen el recàrrec del 50% de l'IBI per als grans tenidors que tinguin pisos buits (a partir de quatre o cinc) i l'increment del 15% de l'impost per a grans superfícies (comercials, industrials, hoteleres, d'oficines...). I amb l'objectiu d'impulsar la lluita contra el canvi climàtic, també subratllen la bonificació del 50% que s'aplicarà a aquells propietaris que instal·lin plaques fotovoltaiques o sistemes d'aprofitament d'energia als seus immobles.

Demandes "històriques"

Guanyem Girona, a més, destaca tota una altra bateria de propostes, que com destaca Salellas, han permès incorporar demandes "històriques dels moviments socials i dels grups progressistes i d'esquerres de la ciutat". En matèria d'habitatge, el portaveu de Guanyem ha explicat que es bonificarà el 40% de l'Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) als pisos que estiguin cinc anys o més a la borsa de mediació social. I en medi ambient, que també es reconeixeran aquelles parades del mercat del Lleó que no utilitzin plàstics d'un sol ús.

Lluc Salellas, a més, també ha destacat propostes relacionades amb el turisme i el Barri Vell, que ara s'incorporaran a les ordenances. Entre aquestes, hi ha l'increment de la taxa de residus als pisos turístics (que passarà dels 160 als 387 euros) i l'augment del preu per obtenir-ne la llicència.

A més, Guanyem ha reivindicat altres millores que s'inclouran a les ordenances per "descongestionar" el Barri Vell. Salellas ha destacat l'acord que prohibirà als hotels disposar d'aparcament per als clients en terrenys municipals, i en limitarà a una hora el temps màxim d'estacionament.

La negociació "bilateral" entre Guanyem i JxCat, com l'ha definida el portaveu, també inclou bonificacions del 40% de l'ICIO per a comerços emblemàtics, recuperar la bonificació per a famílies vulnerables a les piscines municipals o suprimir la bonificació a empreses de destí turístic esportiu que facin servir els equipaments municipals. A més, Guanyem també ha arrencat el compromís de l'equip de govern d'estudiar implantar una taxa per als busos turístics al llarg del 2020.

Per contra, Lluc Salellas també ha lamentat que algunes propostes que han plantejat s'hagin quedat sobre la taula. Com ara eliminar les exempcions fiscals als rodatges, al Girona FC pel dispositiu policial que es munta els dies de partit o a l'ús de fanals per penjar-hi banderoles comercials.

El portaveu de Guanyem també ha explicat que hi ha taxes en les quals no hi ha hagut marge de negociació. I ha posat com a exemple l'increment del 7% de la d'escombraries, que es va aplicar per les obres a la incineradora de Campdorà. "Com que aquests treballs no han començat, el cost de portar els residus a abocador hi continua essent", ha dit.

"Unitat en un moment delicat"

Tant Guanyem com ERC tampoc han amagat que la situació política ha estat present en les negociacions. "Aconseguim una fiscalitat progressiva i més justa, i fem un pas endavant en un moment delicat per a Girona i el país", ha dit Lluc Salellas.

"El moment demana unitat i esforços per part de tots", hi afegeix per la seva banda el portaveu d'ERC, Quim Ayats. "Tot i ser millorables, les ordenances han incorporat propostes que aposten per la llibertat i per les polítiques socials", subratlla el portaveu republicà. I conclou: "Hem trobat diàleg per fer unes ordenances millors i estem vivint uns moments en què es fa més necessari que mai asseure's i parlar".