Girona farà d'acusació en casos on la policia ha actuat de manera arbitrària i descontrolada

L'ajuntament obre una bústia electrònica perquè la ciutadania enviï fotos i vídeos

Girona es personarà com a acusació popular en els casos "de mala pràctica policial" on els agents hagin actuat de manera "arbitrària i descontrolada" durant els disturbis a la ciutat. L'alcaldessa Marta Madrenas considera que cal "investigar alguns dels mètodes utilitzats", així com "qualsevol cas de persona ferida durant aquests últims dies per motius ideològics".
En una carta que ha enviat als ajuntaments del partit judicial de Girona, l'alcaldessa diu que hi ha casos que han afectat "persones alienes als aldarulls" i que és on cal posar-hi el focus. Madrenas anima la resta de consistoris a seguir l'exemple de Girona i anuncia que obren una bústia electrònica perquè la ciutadania enviï fotos i vídeos, com ja va fer l'1-O.
A l'escrit que ha enviat als diferents consistoris, Madrenas subratlla que "tots estem veient amb preocupació" els fets que han succeït arran de la sentència del Suprem, i recorda que els ajuntaments tenen "el deure" d'estar "al costat de la ciutadania" i "preservar el lliure exercici dels drets fonamentals que tenim com a individus i societat".

L'alcaldessa explica que la reacció la resolució del Suprem "ha tornat a provocar una immensa mobilització social", que ha "desembocat" en grans manifestacions "majoritàriament pacífiques i reivindicatives". Madrenas no amaga, però, que també s'han pogut veure "imatges d'actuacions dels cossos de seguretat que ens semblen desproporcionades durant els incidents ocorreguts".

I aquí, l'alcaldessa posa el focus en aquells "casos de mala pràctica policial", on els agents han utilitzat la força "de manera arbitrària i descontrolada, afectant persones alienes als aldarulls". Sobretot –destaca Madrenas- la matinada de divendres a dissabte va ser "la pitjor", perquè hi va haver "càrregues i detencions de la Policia Nacional contra persones que no eren responsables de cap violència".

Madrenas argumenta que cal "investigar alguns dels mètodes utilitzats, així com qualsevol cas de persona ferida durant aquests últims dies per motius ideològics". L'alcaldessa avança que, com que bona part de "la conflictivitat" a la demarcació ha tingut Girona com a epicentre, l'ajuntament es personarà com a acusació popular per denunciar "les actuacions policials al marge dels protocols establerts".

Recopilar imatges

Com ja va fer l'1-O, el consistori posarà al servei de la ciutadania una adreça electrònica perquè els veïns hi enviïn fotos i vídeos "que serveixin per sustentar l'acusació". Es tracta del mateix sistema que van servir per recopilar imatges de les càrregues policials durant el referèndum, i que han servit de base per a la querella conjunta que han interposat els ajuntaments de Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva i que s'està instruint als jutjats amb el suport dels advocats voluntaris.

A l'escrit, Madrenas anima la resta de consistoris del partit judicial de Girona a seguir l'exemple de Girona: "Creiem que seria important que els ajuntaments us poguéssiu adherir en aquesta demana que plantegem, en representació també dels vostres conciutadans que hagin pogut veure's afectats per aquestes actuacions desmesurades, o en solidaritat amb la resta".