La fiscalia incoa diligències i no demana internament per a menors detinguts el dijous a Girona

L'arrest dels menors va quedar sense efecte

Aquest matí han començat a passar a disposició de la fiscalia de menors els arrestats pels aldarulls de divendres a la nit a Girona. La seva detenció va quedar sense efecte però estan citats entre avui i demà. Segons fonts de la fiscalia, dos s'han acollit al dret a no declarar i un tercer ho ha fet per respondre només a les preguntes del seu advocat.

La fiscalia de menors ha incoat diligències i expedients per a tres d'ells. A tots els investiga per un delicte de desordres públics i a un s'hi suma, també, un delicte d'atemptat a agent de l'autoritat. Segons les mateixes fonts, la fiscalia no ha sol·licitat cap mesura cautelar, ni internament ni prohibició de no participar en cap manifestació. Unes mesures que, en cas d'haver-se sol·licitat per part del fiscal, hauria hagut de resoldre la jutgessa de menors perquè afecta a drets fonamentals.

Sí que la jutgessa haurà de decidir si autoritza, tal com han sol·licitat els Mossos d'Esquadra, el buidatge de telèfons mòbils intervinguts a menors. La nit de divendres, segons fonts policials, es va saldar amb divuit detencions. Entre ells, la dels sis menors. Vuit adults detinguts pels Mossos d'Esquadra van passar a disposició judicial dissabte i tres arrestats per la Policia Nacional ho van fer diumenge. Un detingut per la policia espanyola va quedar sense efecte la mateixa matinada.

Entre dissabte i diumenge, el jutjat d'instrucció 2 de Girona, en funcions de guàrdia, ha enviat a presó tres dels arrestats. Els investiga per delictes de desordres públics, danys, lesions i atemptat a agents de l'autoritat.

"Situació excepcional"

Precisament, en referència a les declaracions d'aquest diumenge al jutjat de guàrdia, Salellas ha criticat que els dos policies nacionals que custodiaven els detinguts anessin encaputxats. "Mai abans ho havia viscut, ni tan sols a l'Audiència Nacional. Sento l'estat d'excepció!", ja va escriure Salellas ahir al Twitter. I avui, ha tornat a insistir-hi.

"Una de les coses que regeix el funcionament de l'administració de Justícia és la idea de proporcionalitat i rigor; i em sembla que és molt difícil actuar amb objectivitat si hi ha dues persones encaputxades a al sala on practiquem les diligències", ha dit l'advocat. Salellas ha lamentat que ni la jutgessa ni la fiscal ahir compartissin aquest criteri, i que això li fa "témer" que s'entri "en un context d'excepcionalitat" que contamini tot el procés.

"Perquè si tant la mateixa com la fiscal estan contagiades d'aquest clima que justifica que els dos agents de custòdia vagin encaputxats, doncs probablement les decisions que adoptaran no es podran desenvolupar amb l'objectivitat i tranquil·litat que mereix l'administració de Justícia", ha insistit. Benet Salellas també ha dit que, fent pública la situació, no fa més que "defensar els ciutadans que han estat portats davant la Justícia". "I quan veig una situació que em sembla fora de lloc, ho poso de manifest; però a mi no em correspon decidir com han d'actuar els tribunals", ha conclòs.