60.000 persones es manifesten a Girona contra la sentència del Procés en la jornada de vaga general

És la mateixa xifra que el 3 d'octubre de 2017

  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN
  • Ràdio Girona - SER Catalunya
    Fotos: Ràdio Girona - SER Catalunya

Mobilització massiva a Girona per la vaga general aquest migdia amb unes 60.000 persones i un ambient festiu. Una xifra similar a la manifestació que hi va haver durant el 3 d'octubre del 2017 a la ciutat, el dia de l'aturada de país.

Aquest 18-O, l'acte ha començat a les onze del matí amb la lectura d'un manifest per part de representants dels dos sindicats convocants, la Intersindical-CSC i la IAC, a les escales de l'edifici de la Generalitat a Girona. Durant la lectura, s'ha denunciat la "retallada" de drets dels treballadors en els últims anys i s'ha exigit la seva restitució "urgent".

Entre les demandes que han fet, hi ha fixar el salari mínim interprofessional en els 1.200 euros a Catalunya, mantenir el poder adquisitiu de salaris i pensions vinculant-los a l'increment de l'IPC català així com derogar les reformes laborals del 2010 i 2012, entre d'altres aspectes com ara lluitar contra la bretxa salarial i la precarietat laboral. Pel que fa als serveis públics, també han reclamat a la Generalitat un "pla de recuperació dels serveis externalitzats i privatitzats indiscriminadament" així com la retirada de l'avantprojecte de Llei de contractes de serveis a les persones (la coneguda com a 'Llei Aragonès').

Durant la lectura del manifest, els dos sindicats han fet una crida a la mobilització de treballadors i de la societat per "lluitar per recuperar els drets i les llibertats". Un dels portaveus de la Intersindical-CSC a Girona , Xavier Díez, ha assenyalat que la convocatòria de vaga general és "oportunista" perquè s'ha volgut aprofitar per reclamar les millores laborals en un moment de "complexitat" i "indignació" a Catalunya.

En aquest sentit, Díez ha subratllat també que cal reivindicar la vulneració de drets fonamentals en un moment en què, segons ha dit, recorda a altres dictadures militars com la que hi va haver a Grècia el 1967, la de Xile o la de "qualsevol dictadura". I és que, per al portaveu de la Intersindical-CSC, s'ha arribat a un punt d'inflexió. "Entre la 'llei mordassa' i la sentència, ja no es pot fer una protesta i que no puguis acabar amb anys de presó", ha afegit Díez, tot subratllant el que considera una "deriva dictatorial" a l'estat espanyol.

Un seguiment de més del 70% a Educació

Segons les xifres facilitades pels dos sindicats convocants, la vaga general a Girona s'ha seguit en un 77% a primària i 70% a secundària, mentre que a la Generalitat, els treballadors l'han seguida en un 80%. En altres sectors com el sanitari també hi ha hagut seguiment però no s'han donat xifres.

150 tractors i una marxa per diferents carrers de la ciutat

Els organitzadors han destacat "l'èxit" de la convocatòria que ha comptat amb la concentració a l'avinguda Jaume I de 150 tractors vinguts de diferents punts de la demarcació. La marxa, que estava encapçalada per una pancarta que deia 'Vaga general pels drets i les llibertats', ha transcorregut sense incidents i s'han sentit crits com 'Llibertat presos polítics', 'Independència' o 'Els carrers seran sempre nostres'. El recorregut ha anat des de Jaume I, passant per carretera Barcelona, Emili Grahit, Joan Maragall i finalitzant a l'estació de busos a tres quarts d'una. L'elevada participació ha fet que el principi i final de la mobilització quedés a escassos metres de la carretera Barcelona a l'alçada de plaça Espanya. La presència d'un helicòpter de la Guàrdia Civil sobrevolant la zona ha arrencat xiulades i protestes però durant tot el recorregut s'ha mantingut l'ambient reivindicatiu i festiu.