Més de 200 persones es manifesten pacíficament a Salt en contra del racisme

La protesta volia contrarestar la convocatòria de Plataforma per Catalunya que no s'ha fet per prohibició d'Interior i el TSJC

Aquest dissabte havien de confluir al passeig Girona, davant la Policia Local de Salt, dues manifestacions de caire contrari. Per una banda, Plataforma per Catalunya va entrar el passat 10 d'agost una petició a l'Ajuntament de Salt per fer una concentració en contra de la construcció d'una mesquita al polígon de Torremirona de Salt. 

El passat dimecres, el Departament d'Interior va decidir prohibir la manifestació en considerar que podria provocar aldarulls. Un informe elaborat en base a argumentacions dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local determinava que la concentració comportava riscos perquè "fereix els sentiment religiós dels musulmans" que podrien convocar una contramobilització. 

En conèixer aquesta manifestació, col·lectius antifeixistes i l'assemblea d'indigants van convocar una contramobilització sense demanar però cap autorització. Aquest dissabte, més de 200 persones s'han sumat a la convocatòria i han recorregut els carrers del centre de Salt cridant consignes en contra del feixisme i dels racisme: "Fora racistes del poble de Salt", "Anglada, feixista, a Salt ni de turista", "No tingueu por, uniu-vos a la lluita" o "D'aquí o estrangera la mateixa classe obrera" han estat alguna de les proclames més repetides. 

Un grup d'uns 40 manifestants han sortit passats dos quarts de sis de la plaça Catalunya de Girona per recórrer a peu la distància que els separava del centre cultural Coma Cros, a Salt, on els esperaven un altre grup de manifestants. Allà, passades les sis, s'han ajuntat els dos grups que han desplegat pancartes per iniciar una marxa conjunta. Al lema de la pancarta que obria la manifestació s'hi podia llegir: "Aturem el feixisme. Salt diu no al racisme". 

A mida que els manifestants s'han acostat als carrers més cèntrics -on hi ha un índex d'immigració més alt- més persones d'origen estranger s'han afegit a la protesta. Malgrat tot, molts es miraven amb distància i recel la marxa perquè no acabaven d'entendre'n els 
motius. La majoria dels manifestants, per tant, no han estat de col·lectius immigrants sinó de les assembles d'indignats, col·lectius de joves antifeixistes, alguns membres de sindicats i ni rastre de membres de partits polítics. 

La protesta ha estat seguida en tot moment per policies vestits de paisà per evitar que hi hagués algun tipus de conflicte. Un important cordó policial ha vetat el pas pel carreró que va de la plaça de l'ajuntament al passeig Girona però els manifestants no han intentant passar per allà i han apostat per seguir la marxa pel carrer Àngel Guimerà. 

La única nota dissonant de la manifestació ha estat un enfrontament dialèctic provocat per una dona que ha increpat els manifestants dient-los "feixistes espanyols" i reprovant que no s'haguessin pogut manifestar els simpatitzants de Plataforma per Catalunya. Agents de paisà han agafat la dona, que seguia provocant i fent "botifarra" als manifestants, i l'han apartat de la concentració de gent per evitar més aldarulls. 

Una hora després que la manifestació hagués arrencat ha arribat de nou a la Coma Cros on els organitzadors han donat per finalitzada la protesta, que s'ha desenvolupat sense incidents. "Avui ells no hi eren, nosaltres sí", ha dit a través d'un megàfon una jove en referència a l'absència de Josep Anglada i els membres de Plataforma per Catalunya que, per ordre d'Interior, no han pogut fer la manifestació que tenien prevista.