Els pescadors gironins demanen al Govern mantenir les vedes biològiques tot i la crisi

Eusebi Esgleas espera que no retallin els ajuts per deixar descansar el mar i regenerar captures

Eusebi Esgleas considera que és vital per al sector mantenir les vedes biològiques, aquests períodes de temps durant els quals els pescadors no surten a pescar i tenen les barques amarrades a port. Les aturades serveixen per deixar descansar el mar de l'explotació constant i permetre que es regenerin les captures. Per aquest motiu, Esgleas assegura que les vedes no només són "necessàries" sinó que ja s'han convertit en "imprescindibles" per al futur del sector.

La flota d'encerclament de la Costa Brava fa anys que fa vedes biològiques i és més recent en la d'arrossegament que només porta dues aturades, la del 2010 i la del 2011. "Si el Departament ho permet, a tota la Costa Brava tenim molt clar que el proper any volem fer veda", ha afirmat Esgleas que espera que malgrat les retallades, hi hagi fons per atorgar ajuts al sector i poder fer aquestes aturades.

Tenir la flota amarrada a port durant un o dos mesos implica que els pescadors vagin a l'atur. "Això no costa res en ajuts", ha explicat Esgleas que detalla que són els armadors els que han de rebre una compensació per part de l'administració perquè no tenen dret a atur. "Seria inviable fer-ho sense cap ajut", ha afirmat Eusebi Esgleas que assegura que per a un armador tenir la flota aturada significa no cobrar ni un euro. 

"Tenint en compte que la majoria estan endeutats, no poden estar dos mesos sense rebre res", detalla Esgleas que, per contra, exposa que els armadors i el sector "entén" que ara les compensacions siguin de menys quantitat "per la situació econòmica". 

Segons el president de la Federació Nacional de Confraries de Catalunya, per a la Costa Brava és essencial fer la veda sobretot l'any vinent per deixar créixer la gambeta. Quan la gamba té mida petita gairebé no té valor al mercat però si es deixa créixer multiplica per quatre o per cinc tant els quilos com el preu en només un any. Esgleas assegura que és la gamba la que manté el sector al litoral gironí i que no buscar mecanismes per deixar-la créixer seria de ser "molt poc intel·ligents".