La junta electoral recula i permet a l'Ajuntament de Girona penjar la pancarta 'Llibertat d'expressió'

De moment no la posaran

La Junta Electoral de Zona va donar un termini de 48 hores a Girona per despenjar la pancarta en suport dels presos independentistes de la façana de l'Ajuntament. La petició era una resposta a les denúncies, entre elles la de Ciutadans, reclamant que es garantís la neutralitat a les institucions a les portes de les eleccions generals.

Però la resolució de la junta electoral no es va cenyir només a la pancarta que hi havia a la façana amb la inscripció 'Llibertat presos polítics', sinó que també obligava a treure tots els símbols de les dependències municipals recollint la directriu de la junta electoral central que inclou estelades, llaços grocs, imatges i simbologia partidista amb "expressions coincidents o similars".

El consistori va apurar el termini però va acatar l'ordre de la junta electoral, retirant la pancarta. Però l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va presentar recurs a la decisió i va carregar contra la resolució per referir-se de manera genèrica a "símbols i pancartes" perquè considerava que era una "clara regressió de drets fonamentals". Madrenas va demanar explícitament a la JEZ que posés "per escrit" que també prohibia la pancarta amb el lema 'Llibertat d'expressió'.

Aquest és el cartell que l'equip de govern ja havia fet servir durant dos períodes electorals. El primer, durant les generals del 21D, en plena aplicació del 155. I el segon, el que va abastar les campanyes electorals del 28-A i el 26-M.

L'alcaldessa acusava la junta electoral de zona d'actuar amb un "clar biaix ideològic" perquè només veta la simbologia vinculada a "les tesis independentistes".

Ara, la junta electoral ha respost a l'Ajuntament de Girona. La JEZ permet penjar la pancarta 'Llibertat d'expressió' i conclou: "tots els drets reconeguts expressament a la Constitució espanyola poden ser reivindicats en pancarta sense ser contraris a allò acordat per la Junta electoral de zona".

L'equip de govern, però, de moment no la penjarà. El mateix dia que van donar compliment de l'obligació de treure-la de la façana, uns operaris van penjar una nova pancarta de punta a punta de la plaça del Vi amb el lema 'Llibertat presos polítics i exiliats'. Els cables que la subjecten surten d'un balcó de l'edifici del Bisbat i van a parar a un altre de particular situat a l'altra banda de la plaça. La nova pancarta, a més, queda tant sols uns metres per davant de la façana de l'Ajuntament de Girona.

D'altra banda, la JEZ ha resolt negativament les al·legacions formulades per l'alcaldessa sobre la retirada de la pancarta de la façana: "S'acorda desestimar la petició formulada i se li recorda l'obligació de retirar qualsevol pancarta que faci referència a la llibertat dels presos polítics de la façana de l'Ajuntament de Girona".

"En algun moment la penjarem"

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha detallat que "en algun moment la penjarem" però no ha concretat quan serà, ja que el cartell "que va penjar la ciutadania" fa una referència "més explícita" sobre la causa. L'alcaldessa també ha remarcat que aquesta resolució de la Junta Electoral de Zona era el que esperava perquè es tracta d'un "dret fonamental".

Tot i així, Marta Madrenas ha insistit que la decisió de la JEZ a l'hora de permetre la pancarta de 'Llibertat d'expressió' ha arribat tan sols després del recurs presentat per l'Ajuntament de Girona a la resolució que ja havien dictat. "Potser els ha ajudat la nostra al·legació", ha reblat Madrenas.