Ripoll, única capital de comarca sense servei nocturn d'assistència mèdica a partir de setembre

L'alcalde del municipi lamenta el tancament del CAP però assenyala que no suposarà una pèrdua de la qualitat assitencial

L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha explicat que el model que s'implantarà quan el CAP de Ripoll tanqui a les nits suposarà continuar amb el model d'atenció continuada i d'atenció a les urgències "que s'està implantant al país des de l'any 2004". En aquest sentit, el batlle ha concretat que "aquest és un sistema provat i experimentat amb bons resultats a d'altres llocs propers com la zona de Ribes de Freser". A més, Munell ha apuntat que "és el model que es vol estendre a la resta del país". 

Si bé l'alcalde ha lamentat la pèrdua d'aquest servei, Munell ha volgut enviar un missatge "tranquilitzador" als usuaris en el sentit que la nova reordenació de l'atenció sanitària continuada "no suposarà una pèrdua de la qualitat assistencial". El batlle ha assenyalat que, "a més, els usuaris notaran un increment de les atencions domiciliàries". 

Segons dades facilitades per Salut, es preveu un increment de les atencions domiciliàries de fins a quatre o cinc vegades més de les que es feien amb el model d'atenció continuada anterior. En aquest sentit, Munell ha destacat que "l'usuari notarà una millora del servei, i no un retrocés".

El nou sistema

El nou model, que entrarà en vigor el proper 5 de setembre, suposa la coordinació i gestió de les urgències mèdiques a través del Sisitema d'Emergències Mèdiques (SEM), a través del telèfon d'emergències 112, o del telèfon de "Sanitat Respon", el 902 111 444.

Munell ha explicat que amb la nova reordenació del servei d'atenció continuada, el CAP de Ripoll es manitndrà obert de les vuit del matí fins a les vuit del vespre tots els dies de l'any inclosos festius i caps de setmana. Un cop es faci efectiu el tancament a les nits, els veïns de Ripoll i de la zona de l'àrea d'atenció primària del baix Ripollès, en cas d'urgència sanitària, hauran de trucar a un d'aquests telèfons i des del SEM, a partir d'uns paràmetres de triatge, decidiran i canalitzaran l'atenció domiciliària al pacient per part del metge de guàrdia, o bé activaran l'ambulància per desplaçar al pacient al servei d'urgències de l'hospital comarcal situat a Campdevànol (a quatre quilòmetres de distància de Ripoll). 

A més, el metge de guàrdia estarà dins el territori d'influència del CAP de Ripoll i, per tant, aquest nou model no afectarà a les anomenades urgències vitals que requereixen la mobilització de l'ambulància medicalitzada (amb metge i infermera) que té la base fixa a l'hospital comarcal de Campdevànol. 

Revisar i explicar bé el nou model

El director dels Serveis Territorials de Salut a la zona, Josep Trias, va manifestar a Munell en una reunió amb els alcaldes de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Vallfogona que el Departament té la voluntat de revisar i analitzar el sistema passats uns mesos per millorar-lo i rectificar-lo en allò que calgui. 

Munell demanarà als responsables de l'ICS a Ripoll unes sessions explicatives del funcionament de l'atenció continuada davant col·lectius específics de la població per tal de garantir que la informació i el mecanisme de funcionament siguin ben entesos i arribin amb claredat a la ciutadania.