L'Escala reajusta el pressupost d'enguany en 350.000 euros per fer front a les retallades

S'encarirà la quota de l'Escola de Música i l'escola bressol · Es retallaran o canviaran altres partides per un import de 250.000 euros

  • L'Escola de Música El Gavià és una de les que patirà les retallades © M. Estarriola
    L'Escola de Música El Gavià és una de les que patirà les retallades © M. Estarriola
  • L'Ajuntament aplicarà un fort reajustament del pressupost © M. Estarriola
    L'Ajuntament aplicarà un fort reajustament del pressupost © M. Estarriola
"No podem fer volar coloms i hem d'ajustar el pressupost pel que queda d'any". Així de clar s'ha mostrat aquest matí l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig (PSC), al explicar que l'Ajuntament es veu obligat a reajustar el pressupost d'aquest any pels 350.000 euros retallats per part de la Generalitat de Catalunya i l'Estat. La retallada ha forçat el consistori a reorientar alguns serveis i les despeses del segon semestre per tal d'assolir el final de mandat amb un endeutament no superior al 50% que és l'objectiu marcat per l'Equip de Govern.

Per part de la Generalitat de Catalunya s'ha anunciat que es reduirà la inversió anual a l'Escola Municipal de Música El Gavià i la Llar d'Infants Ballmanetes. Concretament la retallada se situa en un 50% (60.000 euros) i 27% (65.510 euros) menys que percebran respectivament. Per fer front a les despeses i mantenir la qualitat del servei el consistori s'ha vist obligat a incrementar les quotes dels alumnes de l'escola de música (que compta amb 300 inscrits) entre 4,59 euros i 14,57 euros mensuals. Només se superarà aquest llindar en els casos de les classes particulars d'instrument, en què l'increment va dels 13,46 euros als 52 euros. L'escola de música té un cost anual de 317.000 euros dels quals fins ara els usuaris només en cobrien 78.729. El dèficit anual que cobreix el consistori és de 123.000 euros. Amb tot, Puig ha assegurat que es penalitzarà més als alumnes provinents dels municipis veïns, aplicant-los una major penalització en la quota mensual respecte els empadronats a la vila. "Entenem que la subvenció ha de repercutir sobre la gent del nostre municipi per tant, els 60 alumnes que provenen de fora de l'Escala són els que hauran de pagar més", ha dit Puig.

Pel que fa a la llar d'infants, amb 123 alumnes matriculats, es preveu que l'increment de la quota serà de 38,56 euros mensuals. Ballmanetes té un cost anual de 666.000 euros, dels quals només uns 176.000 quedaven coberts per les quotes dels usuaris, mentre que l'Ajuntament assolia un dèficit anual d'uns 200.000 euros.

Finalment també s'aplicarà la reducció d'altres partides i plantejar mesures d'optimització de recursos de cara a l'any vinent, com la integració del patronat del Museu de l'Anxova i de la Sal dins l'Agència de Desenvolupament Econòmic i Turístic. Així es minoraran o canviaran algunes partides per valor de 250.000 euros, en especial de publicitat o de serveis de la brigada municipal i, en menor mesura, de subvencions per a activitats i entitats, dels patronats d'esports i comunicació, de serveis administratius, cursos i tallers i de l'àrea de Cultura, Festes, Educació i Joventut.

Error de l'Estat

L'Escala també ha patit l'error de càlcul en les previsions de la liquidació del pressupost de 2009 fet per l'Estat i els han anunciat que han de retornar 428.796 euros. En total, en poques setmanes s'ha comunicat al consistori que, de moment, haurà de comptar amb uns 350.000 euros menys dels que preveia per aquest any. La previsió de l'Estat és que retorni el gairebé mig milió d'euros en el termini de mig any dels quals 100.000 els pagarà abans de finalitzar el 2011.

Missatge a la Generalitat

Puig s'ha mostrat comprensible amb la situació econòmica que passa la Generalitat explicant que no posa en dubte de la manca d'ingressos que pateix però considera que "caldria trobar una fórmula de diàleg amb els ajuntaments que sigui més fluida de la mateixa manera que ho era abans (amb el tripartit)", ha retret el batlle socialista. No només això, també ha volgut explicar que existeix certa "tibantor" entre les administracions i ha recomanat que "abans d'aplicar una retallada per decret valdria la pena reunir-nos prèviament i parlar-ne", ha reblat Puig.

Tanmateix l'alcalde ha volgut llençar un missatge esperançador explicant que a finals de 2010 el consistori tenia un endeutament del 67%, "tot i que ara s'ha disparat fins un 70% amb el recàrrec de l'Estat, però per aquest mandat tenim previst rebaixar-lo fins al 50%", ha anunciat.