Salt aprova la moratòria que prohibeix la construcció d'una futura mesquita

Josep Anglada accedeix a l'ajuntament custodiat fortament per la policia davant les increpacions de manifestants

  • Torramadé, ha valorat la decisió d'Interior de suspendre la manifestació © ACN
    Torramadé, ha valorat la decisió d'Interior de suspendre la manifestació © ACN
  • La sala de plens de l'Ajuntament de Salt s'ha quedat petita © ACN
    La sala de plens de l'Ajuntament de Salt s'ha quedat petita © ACN
  • Simpatitzats de PxC mostrant el seu rebuig pels dos ex-regidors © ACN
    Simpatitzats de PxC mostrant el seu rebuig pels dos ex-regidors © ACN
  • Un grup de manifestants a l'exterior de l'Ajuntament © ACN
    Un grup de manifestants a l'exterior de l'Ajuntament © ACN
  • Josep Anglada increpat per un immigrant © ACN
    Josep Anglada increpat per un immigrant © ACN
La proposta de l'equip de govern de CiU, en minoria, d'aprovar una moratòria per suspendre, durant un any, la concessió de llicències per obrir nous centres de culte al polígon industrial de Torremirona ha prosperat. Ho han fet possible el vot del regidor del PPC i dels dos regidors no adscrits -abans integrants de la llista de Plataforma per Catalunya- Carles Bonet i Joana Martínez- i els del nou regidors de l'equip de govern. 

El ple ha estat precedit per episodis de tensió fora del consistori. Un grup de joves antifeixistes han desplegat una pancarta on es podia llegir "Salt antiracista" i han cridat proclames en contra del racisme al municipi. L'anunciada presència del president de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, ha encès encara més els ànims ja que alguns veïns d'origen immigrants i el grup de joves l'esperaven corejant lemes com: "Anglada feixista, a Salt ni de turista". 

Quan faltaven 15 minuts per les vuit la policia local ha obert les portes de l'ajuntament per deixar passar exclusivament persones vinculades a algun partit o veïns que feien cua per entrar. Quan eren ja les vuit i el ple havia començat, el president de PxC ha arribat a la plaça de l'ajuntament davant els crits dels assistents que han arribat a llençar-li alguns papers. La policia ha hagut d'intervenir per custodiar Anglada i l'han fet entrar a l'ajuntament per la porta del darrera -la de la policia local- fent-lo passar entremig d'un cordó de Mossos d'Esquadra que ha permès frenar els manifestants que el seguien amb crits i insults. Anglada, lluny de mostrar-se espantat, s'ha mofat dels manifestants.

Un cop dins el consistori però, Anglada no ha pogut assistir al ple ja que la policia local li ha comunicat que l'aforament estava ple (hi caben només 50 persones i per motius de seguretat no han deixat entrar més gent) i s'ha esperat dins l'edifici fins al final de la sessió, quan ha sortit novament sota tutela policial dins un cotxe a tota velocitat. 

El resultat de les votacions

Mentrestant, a l'interior de la sala de plens els diferents portaveus argumentaven els seus vots. Per part d'Independents per Salt (IPS) -que té dos regidors però només n'ha assistit un al ple- s'ha optat per l'abstenció. 

Aquest era el primer ple on s'ha visualitzat la crisi interna que ha viscut PxC en les darreres setmanes ja que, de tenir tres regidors, actualment només segueix Maria Osuna ja que dos regidors, Joana Martínez i Carles Bonet, han passat a ser no adscrits després de sortir del partit admetent pressions de la direcció per tenir parelles d'origen estranger. 

La regidora de PxC, Maria Osuna, ha optat per votar en contra. Segons ha dit, el seu partit "no vol una mesquita ni ara ni d'aquí a un any". A més, ha afirmat que el municipi pateix dos problemes: per una banda "tenir un alcalde corrupte i imputat que vol una Salt mora" i "l'excés d'immigració". Davant l'acusació directa a l'alcalde, Torramadé ha cridat a l'ordre la regidora en dues ocasions en menys d'un minut. Osuna també ha defensat que dins una mesquita "s'hi troben grups hostils al sistema democràtic" i ha assegurat que seria "nefast" per a Salt permetre l'obertura d'una mesquita al polígon. "Salt es convertirà simbòlicament en la meca de l'islamisme més radical, intolerant i expansiu", ha afirmat. 

Després que Interior hagi prohibit aquest dimecres la celebració de la concentració que PxC havia organitzat dissabte en contra de l'obertura d'una mesquita al polígon, el partit lluny d'acatar la decisió ha afirmat que "té les idees clares" i que "ho demostrarà en la manifestació de dissabte". Per la seva banda, col·lectius antifeixistes i l'assemblea d'indignats també han convocat una protesta a Salt el mateix dia i coincidint amb la manifestació de PxC.

Els dos regidors no adscrits no han intervingut al ple i només han alçat la mà a favor de la suspensió d'un any en el moment de la votació. 

El PSC, per la seva banda, tampoc ha donat suport a la proposta del govern de suspendre durant un any la concessió de llicències per a nous centres de culte. L'exalcaldessa Iolanda Pineda ha argumentat que va ser durant el seu mandat que van fer un canvi de normativa per regularitzar on s'havien de situar els centres de cultes i van decidir fer-ho al polígon industrial de Torremirona. "Allà no hi ha problemes d'aparcament i no es generen sorolls ni molèsties per als veïns", ha argumentat l'exalcaldessa. El PSC considera que la decisió va ser encertada i, per això, no ha donat suport a la suspensió. No obstant això, Pineda ha estès la mà al govern per obrir un debat i decidir, entre tots, com solucionar l'assumpte d'on situar els centres de culte. 

L'alcalde, Jaume Torramadé (CiU), ha agraït el gest de Pineda però li ha dit que el moment d'obrir un debat és ara, amb la suspensió aprovada, i "abans de tenir un allau de peticions sobre la taula". Per Torramadé, que s'obrin més centres de culte en un polígon que ja està al 90% de la seva ocupació no beneficia la indústria. "La nostra prioritat és crear llocs de treball i potenciar la indústria", ha dit que reconeix que tant empresaris de Salt com Bescanó li han mostrat la preocupació perquè s'obrin més centres de culte al polígon. L'alcalde ha argumentat que amb la suspensió de llicències durant un any es vol aprofitar per obrir un període de reflexió i repensar si és el polígon el millor lloc per ubicar-hi aquests centres de culte. 

Actualment, Salt té set centres de culte al centre de la població, cinc dels quals són per a comunitats musulmanes, un per a la comunitat sikh i un de la comunitat evangelista. Segons ha denunciat Torramadé, entre aquests set centres hi ha dos espais que es van obrir sota l'etiqueta de centres culturals durant el mandat del PSC i ERC però que, segons assegura, "de facto són centres de culte". L'alcalde però ha desestimat però actuar en aquests dos casos per demanar-los que s'acullin a la normativa perquè considera que "s'ha d'anar pas a pas". 

Hi haurà mesquita si hi ha projecte al setembre

La decisió de presentar aquesta proposta de suspensió de llicències al ple arriba després que l'ajuntament hagi rebut dues peticions (una de la comunitat Al Hilal i Magrebins per la Pau i una altra d'una comunitat evangelista de Girona) d'obrir un centre de culte al polígon. 
L'aprovació de la suspensió impedeix a la comunitat evangelista fer tràmits per obrir, almenys en un any, el centre a Torremirona. En el cas de la mesquita però hi ha un procediment diferent ja que aquestes comunitats van demanar el passat mes de març un certificat d'aprofitament urbanístic, que té valor per a sis mesos i determina que en el polígons sí és legal obrir-hi una mesquita. Ara bé, els dos col·lectius han de presentar el projecte constructiu abans del 22 de setembre -data que expira el certificat- si volen aconseguir la llicència per construir.

'Hi ha gent que volia venir dissabte a cremar-ho tot i marxar"

L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, s'ha mostrat satisfet d'Interior que ha prohibit la manifestació convocada per Plataforma per Catalunya dissabte vinent en contra d'una mesquita que es vol fer al polígon de Torremirona. L'alcalde ha assegurat que la situació de Salt "ja és prou calenta" com per convocar una manifestació d'aquesta índole. "Hi ha gent que volia venir dissabte a cremar-ho tot i marxar i la gent de Salt ja s'ho farà", ha dit Torramadé. L'alcalde ha remarcat que el projecte de la mesquita encara no s'ha presentat -les associacions només disposen d'un certificat d'aprofitament urbanístic- i que hi ha temps fins a finals de setembre per fer-ho.

L'alcalde de Salt ha dit que és "perfectament raonable" la decisió que ha pres la Generalitat entorn la manifestació convocada per PxC a Salt dissabte. Torramadé ha explicat que des de l'ajuntament només es va atorgar el passat mes de març un certificat d'aprofitament urbanístic i que això és tot el que s'ha fet en relació a la mesquita que ha motivat la protesta del partit xenòfob. Aquest certificat acredita que Torremirona és una zona on sí hi poden haver centres de culte i que permet a les entitat Al Hilal i Magrebins per la Pau disposar de sis mesos per presentar un projecte constructiu. El termini expira a finals de setembre. Un cop presentat el projecte, els tècnics municipals i la junta de govern hauran de determinar si el projecte s'adapta a la normativa i, si és així, el centre de culte es podrà construir. 

Per Torramadé, per tant, la convocatòria de la manifestació només era "posar més llenya al foc". A més, ha criticat que des de PxC es volguessin encendre més els ànims perquè, segons assegura, la situació a Salt "ja és prou complicada". Per això, ha lamentat que s'haguessin intentat fins i tot organitzar autobusos per portar gent de fora de Salt a manifestar-se. "Hi ha gent que intentava venir dissabte i cremar-ho tot i marxar i ja s'ho faran", ha afirmat Torramadé que defensa que la gent que viu a Salt després de la manifestació -si hi haguessin hagut aldarulls- hauria continuat "amb els mateixos problemes". 

El Departament d'Interior -en base a informes policials de Mossos i Policia Local de Salt- ha decidit prohibir la concentració organitzada per Plataforma per Catalunya a Salt dissabte a la tarda. L'informe recull que PxC està distribuint "pamflets" en contra la mesquita i que la concentració "podria ferir el sentiment religiós" de la important comunitat musulmana que viu a Salt, i que aquests dies celebra el ramadà. També determina que es té constància que es vol convocar una contramobilització de joves musulmans vinguts des de Girona, Blanes, Palamós i Palafrugell i que, tot plegat, podria acabar en aldarulls i riscos per a les persones. El partit de Josep Anglada ja ha avançat que recorrerà la decisió -l'alcalde ha dit que té "tot el dret de fer-ho"- i abans del cap de setmana el TSJC haurà resolt el recurs.