Acte multitudinari a Torroella de Montgrí, el poble de l'exconsellera Dolors Bassa, per rebutjar la sentència del Suprem. Els partits independentistes, que han organitzat l'acte unitari, han anunciat que la condemna no els aturarà i han demanat l'amnistia dels presos. "La democràcia de l'estat espanyol mostra símptomes inequívocs d'estar, definitivament, tocada de mort", asseguren al manifest conjunt que s'ha encarregat de llegir el fill de Bassa, Josep Surroca. Surroca ha començat el seu discurs amb un record pels set membres dels CDR empresonats en "règim d'aïllament" i preguntant-se si algú ha dimitit per les càrregues policials que s'han produït des d'ahir.
Al manifest, els càrrecs electes independentistes també asseguren que viuen amb "tristor i profunda indignació la sentència" que, asseguren, suposa una "retallada" i una "regressió". Per això, reproven "l'actitud sostinguda de l'estat espanyol, que ha dimitit de la seva responsabilitat de fer front i donar resposta a les demandes de la població per la via dialogada i pacífica". A més, reivindiquen "justícia" i anuncien que es disposen a liderar la lluita "antirepressiva" i refermen el seu compromís amb el dret a l'autodeterminació.
D'altra banda, han condemnat "tots les intents de criminalització del moviment independentista" i han reafirmat el seu caràcter "no violent". "Exigim al govern espanyol que respecti la legalitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les decisions i acords que se'n derivin", afirmen.
Els partits també denuncien la "situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que estem vivíem i ens adherim a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència".
A l'acte, que ha comptat amb la presència dels consellers Chakir El Homrani i Teresa Jordà, també hi ha fet parlaments diversos càrrecs d'ERC, Junts per Catalunya, la CUP, Independents per la Selva i Tots per l'Empordà.
L'alcalde de Torroella, Jordí Colomí, ha estat el primer a prendre la paraula qualificant la sentència "d'autèntica barbaritat" i exigint la llibertat dels presos i diàleg. "Urnes i no amenaces", ha dit.
La germana de Bassa, Montse Bassa, ha tornat a llegir una carta escrita per la seva germana i ha explicat als assistents com va viure ella i l'exconsellera el moment en què van saber la sentència. "Em va dir: son uns fills de puta", ha assegurat durant l'acte. Bassa també ha dit que la sentència és una "venjança" que el que busca és "escarmentar" el moviment independentista i ha fet una crida a la mobilització permanent.
"Això no es veia des de temps de Franco"
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, en nom de JxCat, també ha participat en els participat en els parlaments i ha dit que l'estat de benestar que volen construir els catalans només es pot aconseguir amb la independència. "Sortim als carrers, mostrem que no ens fan por, que estem decidits, que això ja no va només d'independència, que això no s'havia vist des de temps d'en Franco", ha etzibat.
Per la seva banda, la regidora de la CUP a Girona, Laia Pèlach, ha dit que la sentència no els va sorprendre perquè ja sabien que "l'aparell de l'estat la tenia dictada des de feia temps" i que és el resultat d'un "judici polític injust, una farsa". Pèlach també ha afirmat que amb les condemnes el dret de manifestació queda "enormement debilitat".
L'alcaldessa de Susqueda, Eva Vinyoles (ERC), també ha afirmat que la sentència és el resultat d'una "causa general contra l'independentisme" i que no resol res perquè "la repressió només agreuja el conflicte".
L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, en nom de Tots per l'Empordà, ha dit que en "aquest país no sobra ningú, només els que venen a reprimir-nos amb la seva violència i amb les seves formes".
Marxa lenta per la C-31
L'acte ha comptat amb la participació d'unes 500 persones que han fet una marxa lenta a peu per la C-31 des de Verges i Jafre per donar suport als presos independentistes. Tots ells han estat rebuts entre aplaudiments.