Interior prohibeix la manifestació convocada per PxC d'aquest dissabte a Salt

Un informe determina que la concentració comporta riscos perquè 'fereix els sentiment religiós dels musulmans'

Un informe de la Direcció General d'Administració de Seguretat ha emès una resolució, amb data 23 d'agost, on prohibeix la manifestació convocada per Plataforma per Catalunya de Salt en contra la construcció d'una nova mesquita al polígon Torremirona del municipi. Després d'argumentar diversos motius, la resolució conclou que la concentració "podria comportar greus problemes d'alteració de l'ordre públic amb perill per a les persones i/o béns". La manifestació estava prevista dissabte a les sis de la tarda davant la seu de la policia local, al passeig Ciutat de Girona -al centre de la població- i ja s'havia anunciat que el president del partit, Josep Anglada, hi assistiria. 

Segons ha explicat el director general d'Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, s'ha decidit prohibir la concentració després de mantenir converses amb l'alcalde, Jaume Torramadé, i rebre informació dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local. Les tres parts coincideixen en recordar que a Salt s'han viscut en els darrers mesos episodis que han enfrontat col·lectius de diferents religions i procedències i també determinen que la concentració de PxC pot comportar riscos i aldarulls perquè hi podria haver una contramanifestació organitzada per joves musulmans no només de Salt, sinó també vinguts d'altres poblacions com Girona, Blanes, Palamós i Palafrugell. 

La regidora de PxC a Salt Maria Osuna va comunicar la manifestació a l'ajuntament el passat 10 d'agost. Des de llavors, segons recull l'informe d'Interior, el partit ha distribuït per les bústies del municipi uns "pamflets" on no només s'anunciava la concentració sinó que es manifestava una oposició frontal al projecte de mesquita amb el lema "contra la macromesquita salafista" que, precisament, PxC ha fet creure que és la més gran d'Europa. 

Segons l'informe, aquest tipus de comunicacions poden "ferir els sentiment religiós" de la comunitat musulmana de Salt que, a més, aquests dies celebra la festa del ramadà. Salt té 32.000 habitants, dels quals el 40% són estrangers. Es recorda també que només la comunitat gambiana i marroquina -ambdues majoritàriament musulmanes- compten amb 7.000 a Salt. 

Efecte crida de joves musulmans

Per això, la policia s'ha posat en contacte amb joves i membres significats de la comunitat musulmana per esbrinar si pensaven fer algun altre acte per contrarrestar les crítiques a la mesquita que fa el partit xenòfob d'Anglada. Segons recull l'informe de la Policia Local de Salt, es té constància que joves musulmans han començat a posar-se en contacte amb d'altres joves de poblacions com Girona, Palafrugell, Palamós i Blanes mostrant-los "la necessitat de respondre a la concentració de Plataforma per Catalunya amb una altra concentració el mateix dia".

La policia reconeix que ha fet "intents per dissuadir" aquesta contramanifestació però també recull l'informe que "no hi ha garanties que s'arribi a una resposta positiva". Per això, no es descarten que es puguin succeir "concentracions espontànies" de membres del col·lectiu musulmà entorn la concentració de PxC, que es fa en un espai reduït i on, segons la policia, "seria difícil separar les parts".

Coincidència amb el ramadà

El fet que la protesta de PxC coincideixi amb la celebració del ramadà també és un fet que els cossos policials han remarcat i que, segons recull l'informe, fa encara més desaconsellable autoritzar la manifestació contra la mesquita. 

La concentració que volia fer Plataforma per Catalunya tenia la petició d'estendre's de les sis a les vuit de la tarda. La policia assenyala que és, justament a aquestes hores, quan els musulmans poden trencar el dejú (ho fan amb la caiguda del sol) i que, per tant, es preveu que hi hagi molta activitat perquè els musulmans es desplacen a establiments a comprar, a resar o a casa a menjar.

L'informe de la Policia Local assenyala també anteriors episodis que han succeït a la població i que han enfrontat comunitats. És el cas del febrer del 2010 quan la diverses persones van manifestar-se en contra la delinqüència i acusaven directament el col·lectiu magrebí de ser el culpable dels robatoris. Per això, la policia entén que PxC pot aprofitar la protesta que volia fer dissabte per "exhibir pancartes o usar expressions lamentablement de clar contingut xenòfob". 

"La situació del dia 27 està massa encarada a un conflicte violent i de molt difícil control o repressió", recull l'informe del cos local. Segons l'informe dels Mossos d'Esquadra del Gironès-Pla de l'Estany, als riscos que comporta la concentració i la possible contramobilització de joves musulmans s'hi afegeix el fet que col·lectius antisistema i independentistes acudissin a la zona per mostrar el seu rebuig al partit xenòfob de Josep Anglada. 

La policia dissoldrà qualsevol manifestació dissabte

La resolució ja ha estat comunicada al partit que té la possibilitat de presentar un recurs contenciós administratiu. El director general d'Administració de Segureat, Andreu Joan Martínez, ha avançat que la policia pot dissoldre qualsevol concentració que es pretengui fer el dia 27 a Salt en compliment de la llei que permet als cossos de seguretat intervenir si consideren que hi pot haver riscos per les persones. PxC també s'enfronta a una sanció administrativa si se salta la prohibició de manifestar-se.