Nou Cicle aposta per un 'canvi profund' al PSC que aglutini les diverses famílies del partit

L'exsenador Lluís M. de Puig diu que la trobada de Vilopriu va "més enllà" de Nou Cicle

Un any més Vilopriu es convertirà a finals d'estiu en l'escenari de les converses dels màxims dirigents socialistes per afrontar el nou curs polític. La trobada d'enguany, però, vindrà marcada per la proximitat del Congrés del partit, que se celebrarà al desembre. Caldrà afrontar el "gran interrogant" que és com es "reorganitza el socialisme democràtic", segons ha avançat Font. En aquest sentit ha manifestat que l'"equipatge" dels socialistes és "insuficient i obsolet", i per això considera que ara necessiten "unes altres maletes". 

El parlamentari socialista ha insistit que hi ha una "consciència clara", que és "unànime a la xarxa de Nou Cicle i a l'entorn", que és que al Congrés cal que s'iniciï "un canvi profund" al PSC. Creu necessari un "gran acord de totes les famílies" del partit, i que "la integració del PSC i l'ampliació posterior cap a una nova majoria es faci sobre la base d'aquest ampli acord", i que segons Font ha de basar-se en les propostes de Nou Cicle per al Congrés. Si els punts que planteja la plataforma fossin assumits, el Congrés s'hauria resolt "de manera satisfactòria", ha afegit el parlamentari socialista.

La trobada de Vilopriu, segons Font, també ha de servir per "canalitzar les voluntats" de les diverses sensibilitats del partit. En aquest sentit, l'amfitrió, president del Consell Català del Moviment Europeu i exsenador, Lluís M. de Puig, ha explicat que "tres o quatre" persones que han plantejat la seva candidatura al Congrés del PSC també estaran a Vilopriu, i ha insistit que no és una trobada per "promocionar" Nou Cicle, sinó com un "debat obert on es convida molta gent i que pot ajudar que apareguin idees", davant la proximitat "d'una campanya i d'un Congrés on caldrà triar els pròxims dirigents".

Font ha afegit que, a part d'estar marcada pel Congrés del desembre, la trobada de Vilopriu també ha de servir per tractar temes de l'actualitat política, com són la reforma de la PIRMI, o la "col·laboració estable" entre CiU i PP.

En un altre ordre de coses, Font ha volgut deixar clar que Nou Cicle, conegut per ser pròxim a les tesis catalanistes de l'exdirigent Raimon Obiols, no és un "corrent" del PSC, sinó "una xarxa d'opinió" emmarcada dins l'esquerra socialista, amb persones vinculades al PSC i d'altres que no ho estan, ha especificat.

Seminaris durant el dia al Museu de l'Anxova i la Sal de l'Escala

Com a membres gironins de Nou Cicle, Font, De Puig i Pia Bosch han presentat aquest dimarts les línies que seguirà la trobada de Vilopriu, i també han explicat que, entre d'altres, està previst que assisteixin a l'acte empordanès l'expresident de la Generalitat José Montilla, i altres noms destacats del PSC com Raimon Obiols, Joan Ignasi Elena, Àngel Ros, Marina Geli o Joaquim Nadal. En total hi ha uns 200 inscrits, de moment, però en arribar la data solen ser fins a 400, ha explicat Font.

D'altra banda, han recordat que a part de l'acte del vespre a Vilopriu, aquest any es completa la jornada amb uns seminaris que se celebraran entre el matí i primera hora de la tarda al Museu de l'Anxova i la Sal de l'Escala, sota els títols "Partits i moviments del segle XXI" i "Comunicació política i deliberació democràtica en l'era digital".

Estar a l'oposició és "una oportunitat"

La portaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch, ha manifestat en la presentació que estar a l'oposició al consistori és "una oportunitat", i ha assegurat que estan "treballant per aprofitar-la". Sosté que no fan una oposició "confrontativa" sinó que treballen "proactivament", però ha subratllat que faran sentir la seva veu en allò que "passa factura als sectors més dèbils". Ha assegurat que a Girona "també es nota" que el Govern de CiU és "fort amb els dèbils i dèbil amb els forts", i ha posat els exemples de la reforma de la PIRMI o les retallades en l'àmbit sanitari.

Bosch també ha plantejat reptes propis del PSC gironí com "renovar la capacitat de connectar" amb els diversos moviments socials de la ciutat, i ha afegit que mantenen una "línia de renovació" al partit.