''Condemnem una sentència que no només és infundada i injusta, sinó també cruel''

JxCat, Guanyem Girona i ERC publiquen un manifest conjunt

A les dotze del migdia, l'alcaldessa de Girona i els caps de llista de Guanyem Girona i ERC han sortit a la plaça del Vi, a les portes de l'ajuntament, per llegir el comunicat conjunt dels tres grups municipals. A la plaça hi havia concentrades unes 8.000 persones, segons dades dels Mossos d'Esquadra.

"El Tribunal Suprem ha condemnat avui a penes que sumen 100 anys de presó a unes persones que tot el que han fet és complir el mandat democràtic sorgit de les urnes", ha començat llegint Madrenas. El comunicat conjunt denuncia que, amb aquesta sentència, l'estat espanyol "ha confirmat la regressió democràtica amb una interpretació de les lleis contràries als drets fonamentals i a l'esperit de la pròpia normativa" i avala "la persecució política".

JxCat, Guanyem Girona i ERC subratllen que la resolució del Suprem "ha canviat les regles del joc" perquè "ha alterat el marc jurídic d'una manera que impactarà sens dubte en les generacions futures": "Avui s'ha fet efectiu, de manera definitiva, 'l'a por ellos' judicial".

Els tres partits condemnen una sentència que qualifiquen "d'infundada i injusta" i, també, "cruel per als condemnats i per a les seves parelles, fills, pares i també per als seus amics i per a tots nosaltres". El comunicat que ha llegit l'alcaldessa de Girona considera que el tribunal "ha donat per bo un relat pensat, dissenyat i executat per les clavegueres de l'Estat, amb l'únic objectiu d'esclafar els anhels democràtics d'una part majoritària de la societat catalana". "Una barbaritat que ens obliga a mantenir-nos mobilitzats com mai", afegeix.

Madrenas, Salellas i Ayats han volgut fer arribar "escalf i solidaritat" als líders independentistes condemnats: "Ara més que mai és el moment d'agrair-vos, a vosaltres i a les vostres famílies, la vostra fermesa, el vostre coratge i la vostra dignitat, esteu privats de llibertat perquè vau lluitar perquè nosaltres la poguéssim tenir. No ens quedarem amb els braços plegats".

Els tres partits adverteixen que l'estat espanyol està "cuinant a foc lent" la "clara regressió i persecució per terra, mar i aire dels drets més fonamentals": "Estan dinamitant drets que no s'havien posat en qüestió des de la dictadura, i tot això s'està fent en connivència i coordinació entre els poders judicial i polític espanyols, i amb el silenci còmplice i vergonyós d'Europa".

JxCat, Guanyem i ERC han defensat el caràcter "cívic i pacífic" del moviment independentista català i han criticat les condemnes als líders independentistes per "defensar ideologies polítiques". Per això, critiquen que la resposta de l'Estat a "les accions no-violentes de l'independentisme" ha estat "la repressió, la judicialització i la criminalització". També recorden que aquesta ofensiva contra l'independentisme català no acaba aquí: "No oblidem que aquesta estratègia repressiva de l'Estat manté a nou persones més pendents d'un altre judici, set de les quals en presó preventiva".

Els líders dels tres partits independentistes fan una crida a la mobilització: "Són moments greus, complicats, on cal més que mai mantenir la serenor per afrontar aquest nou escenari amb una defensa contundent i radicalment democràtica dels nostres ideals". Per a JxCat, Guanyem i ERC "l'única sortida és la independència, la construcció d'una república catalana" per garantir "una societat lliure i justa".

"No ens guanyaran, aprofitem aquest moment per alçar-nos novament contra la repressió. Reprenguem la iniciativa, i mantinguem-nos ferms i convençuts en el camí cap a la construcció de la república catalana independent", acaba el manifest.