Activada l'alerta per l'onada de calor que afecta Catalunya i es demana precaució

Suspesos els permisos per fer cremes a més 220 municipis

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha activat aquest dissabte la fase d'alerta del procediment especial pla d'actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per l'onada de calor que afecta Catalunya des d'aquest divendres i que s'allargarà, previsiblement, fins el proper dilluns. L'activació del PROCICAT s'ha pres durant la reunió del Comitè de Seguiment de l'INFOCAT i pel risc de calor que ha tingut lloc aquest matí a les instal·lacions del Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT). La reunió del Comitè ha estat presidida pel Director General de Protecció Civil, Manel Pardo, i també hi han assistit representants de Salut Pública, del SEM, del Servei Meteorològic de Catalunya, de la Creu Roja, Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra i personal tècnic de la Direcció General de Protecció Civil.

El Servei Meteorològic ha emès un avís de risc per Onada de Calor ja que es poden superar les temperatures habituals per aquestes dates durant tres dies consecutius o més. Les comarques que es poden veure més afectades per l'onada de calor són sobretot les de Ponent, tot i que pot afectar la resta de comarques, excepte les del litoral.

Es recomana a totes aquelles persones que tinguin previst anar a banyar-se o fer activitats a la muntanya que siguin prudents i segueixin les recomanacions bàsiques, com ara assegurar-se de banyar-se en zones senyalitzades i evitar fer-ho en zones no preparades per al bany. En rius cal extremar les precaucions per les corrents i el comportament imprevisible de les aigües i en cas de fer activitats a l'aire lliure es recomana que s'eviti de fer-ho en hores de màxima calor i hidratar-se sovint.

En la reunió del Comitè de Seguiment del Risc s'ha demanat també reforçar els missatges de prevenció enfront les elevades temperatures pel trànsit rodat en autopistes i viatges de llarg recorregut així com en els trajectes ferroviaris. Aquestes recomanacions es fan ja que es poden produir retencions i incidències en els combois de tren i les temperatures dintre dels vehicles o els trens pot arribar a ser un factor de risc a tenir en compte.

La Direcció General de Protecció Civil ha enviat un avís a tots els Ajuntaments de Catalunya que se segueixin les recomanacions per tal de mitigar els efectes de la calor.

Des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CECAT), de la Direcció General de Protecció Civil, es fa un seguiment continuat de la situació, especialment als àmbits de major vulnerabilitat i de la població en general.

Salut Pública i SEM es preparen per donar resposta als afectes de la calor

Per la seva banda, Salut Pública també ha activat el Pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la Salut (POCS) i ha contactat amb CatSalut i Sanitat Respon (902111444) per tenir accés al cens de població vulnerable i donar els consells necessaris per afrontar les elevades temperatures. El SEM també ha reforçat el seu Centre Coordinador per donar resposta a un possible augment de la demanda de la població per temes relacionats amb la calor. A través del 012 i el 112 es podran rebre els consells sanitaris pertinents en casos d'afectació per calor, o simplement com a prevenció.

Continua l'alerta de l'Infocat

Protecció Civil manté activada la fase d'alerta el pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT pel risc de calor, una baixada considerable de les humitats i l'alt risc d'incendis. Respecte aquest divendres, no s'han produït canvis significatius en les previsions meteorològiques i l'única novetat és que s'ha ampliat la suspensió de permisos per fer cremes, que fins ara afectava 35 municipis i aquest dissabte ja afecta més de 220 municipis.