Reparteixen fruita a la Jonquera per protestar contra el boicot dels pagesos francesos

Es tracta d'una acció reivindicativa i pacífica en contra dels baixos preus que es paguen als productors

Els pagesos catalans han sortit al carrer per dir prou als boicots als seus productes protagonitzats per pagesos francesos i també per denunciar l'enfonsament de preus que pateix el sector hortofructícola. Més d'una cinquantena de pagesos vinguts de diferents indrets de Catalunya i del País Valencià han repartit als conductors que accedien a Catalunya pel peatge de la frontera més de 400 peces de fruita -pomes i peres- i uns butlletins en quatre idiomes on denuncien la situació que viu el sector. 

Aquest ha estat un acte reivindicatiu i pacífic -només han tallat el trànsit uns deu minuts- que no ha causat pràcticament retencions. Els pagesos aprofitaven que els conductors alentien la velocitat per passar pel peatge per donar-los la informació i obsequiar-los amb una peça de fruita. "Els francesos han dit que la fruita espanyola és de baixa qualitat i volem demostrar que no", explicava un pagès a un conductor francès. "No no, té més bon sabor que la francesa", responia una dona en obrir la mà per rebre una poma. 

"A França ens tracten com gossos", lamentava un camioner espanyol que ha rebut amb molt bons ulls la reivindicació dels pagesos catalans. "L'agricultura és el més important", reconeixia un turista italià que s'ha aturat per escoltar les queixes dels pagesos.

En els darrers dies, el sindicat Unió de Pagesos ha comptabilitzat que fins a una vintena de camions carregats amb fruita i hortalises catalanes i de la resta de l'Estat han tingut problemes en territori francès i han perdut part o la totalitat de la càrrega que duien. Un dels últims camioners afectats ha estat un conductor que duia pera de Lleida en direcció Croàcia i que va patir l'atac dels pagesos francesos. "Tenim els mateixos problemes amb els preus, el que hem de fer és anar units i no tenir disputes perquè els que cultivem amb clima mediterrani tenim unes peculiaritats especials", ha detallat el coordinador nacional del sindicat, Joan Caball. 

Caball ha denunciat que aquesta campanya hi ha hagut un enfonsament de preus per diversos factors. Per una banda, el fet que no hi hagi hagut catàstrofes climatològiques enlloc (gran gelades, pedregades o pluges), ha fet que tothom hagi tingut molt producte i hi hagi molta oferta. En alguns llocs on les collites solien ser més tardanes però la bona climatologia les ha fet avançar i s'han solapat amb d'altres produccions. A més, segons ha manifestat, no ha fet massa calor i el consum de fruita ha estat menys alt que altres anys. 

El responsable del sindicat ha demanat als productors francesos que abandonin les pràctiques de bolcar la càrrega dels camions i ha assegurat que l'origen de la crisi del sector es troba en els abusos i preus baixos en origen imposats per l'oligopoli de la gran distribució en la cadena de comercialització. Per això, Caball ha demanat a la Unió Europea que cerqui solucions perquè el sector pugui sortir d'aquesta situació. 

La protesta ha començat al migdia i s'ha allargat durant més d'una hora sense cap incident remarcable. A banda d'Unió de Pagesos, en l'acció també hi ha participarat sindicalistes de la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valèncià, així com de la resta de la Unió Confederal. El sindicat també convocarà, entre les accions de protesta contra la situació de crisi de preus del sector i com a mesura de pressió per a una reforma justa de la PAC, una manifestació a Lleida el pròxim 2 d'octubre, coincidint amb la celebració de la Fira de Sant Miquel.