El llançament de burilles enceses ha originat 351 incendis a Catalunya en els darrers deu anys

El Departament d'Agricultura alerta del perill d'incendi forestal i demana extremar la precaució

La Conca de Barberà, les Garrigues, la Noguera, el Priorat, la Ribera d'Ebre, Segarra, el Segrià, la Terra Alta i l'Urgell són les comarques que més es veuran afectades per aquest episodi marcat per altes temperatures lligades a baixes humitats relatives, mentre l'Alt Camp, l'Alt Urgell, l'Anoia, el Bages, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Pallars Jussà, el Pla d'Urgell i el Solsonès, tindran una afectació parcial.    

És per això que des del departament, a través de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, recomana extremar les precaucions evitant, en la mesura del possible, les activitats en zones forestals a les hores de màxima insolació -de 13 a 18 hores-, així com seguir les indicacions de la Direcció General de Protecció Civil i l'evolució de la situació mitjançant el mapa de perill diari, que es pot consultar al web del Departament d'Agricultura. 

Les burilles, causants de 351 incendis forestals en els darrers deu anys 

Amb les dades recollides pel servei de prevenció d'incendis forestals del departament, s'ha pogut determinar que en els últims deu anys les burilles han estat la causa de 351 incendis forestals a Catalunya. Segons les dades, el nombre d'ignicions produïdes per burilles estan relacionades directament amb la humitat relativa diària. És per això que la majoria de les ignicions per aquesta causa es concentren en els mesos d'estiu, quan en les hores centrals del dia s'assoleixen valors baixos o molt baixos d'humitat relativa ambiental i sobretot en zones exposades a una forta insolació. 

Tot i que els últims anys, amb l'increment dels vehicles que disposen d'aire condicionat o climatitzador, s'ha reduït el nombre d'ignicions en autopistes i autovies, encara són freqüents en trams de carreteres on es produeixen retencions, peatges, zones de descans i en carreteres locals. 

Així, pel que fa a l'any 2011, en 16 dels 425 incendis forestals que s'han produït fins el 15 d'agost, s'ha determinat com a causa provable el llançament de burilles enceses. També és aquest el cas de l'incendi forestal registrat el passat dia 13 d'agost al municipi de Rabós (Alt Empordà) atès que, segons es desprèn de les investigacions dutes a terme pel cos d'agents rurals en relació a les causes d'aquest foc que va afectar 65 hectàrees de terreny forestal, aquest hauria estat produït per una burilla llençada des d'un vehicle al quilòmetre 4,8 de la carretera GI- 603. 

Des del Departament d'Agricultura recorden que el llançament d'objectes encesos des de vehicles es considera una infracció a la normativa de prevenció d'incendis forestals de Catalunya i del Reglament general de circulació amb sancions que poden arribar als 300 euros i a la pèrdua de 4 punts del permís de conducció.