La Vila Vella de Tossa, un espai que no deixa ningú indiferent

Un espai patrimonial únic present al litoral català

Catalunya presenta un gran nombre d'elements patrimonials que ens ajuden a interpretar la seva història. En tractar-se d'un territori de contrastos, amb zones muntanyoses i ecosistemes costaners, podem trobar construccions de tota mena. Avui volem fer referència a un dels municipis mariners de més encant, una regió màgica que no deixa a ningú indiferent. Parlem de Tossa de Mar, una vil·la de prop de 6000 habitants ubicada a la província de Girona.

El seu encant radica en la presència d'un recinte emmurallat d'època medieval que entra en contacte directe amb el mar. Els banyistes que s'apropen a la platja poden veure com al seu costat s'erigeix de manera imponent una estructura magnificent; més pròpia de les llegendes de cavallers i reis que d'un petit i humil poble pesquer. Passejar pels seus carrers, plens de llambordes i pedres centenàries ens transportem a una altra realitat. El turisme d'arreu del món queda meravellat per un espai que es manté inalterable al pas del temps amb relació a la seva bellesa. Els seus carrers són caòtics i plens de desnivells, una estructuració pròpia del context històric en què van ser edificats.

L'espai va ser declarat Monument Històric Artístic i és l'únic element d'aquestes característiques present a tota Catalunya. Va ser construït per a fer front als atacs de pirates que sofria la vil·la, i n'hi ha uns 300 metres originals que formen part d'entre els segles XII i XIV. Al segle XIII trobem una península dividida en dues realitats gairebé antagòniques: la primera la personifica Jaume I el conqueridor: rei d'Aragó, de València, de Mallorca i Comte de Barcelona, Urgell, Montpelier i Occitània, i la segona és la Corona de Castella amb Alfons X com a cara visible. Un rei avançat al seu temps que va introduir noves realitats i elements curiosos al llarg del seu regnat, com la publicació del Llibre dels Jocs una guia sobre els escacs i diversos jocs de taula. Ens trobem en un entorn de creixement i d'eclosió que finalitzarà amb la crisi baixmedieval i l'esclat final del Renaixement al context europeu.

Un dels aspectes més interessants del Castell de Tossa és la gran quantitat de vestigis originals que presenta. I realitzar un passeig pels seus carrers ens fa descobrir diversos elements interessants que fan referència al passat llunyà de Tossa de Mar, però també a situacions molt més properes en el temps. Per exemple, a un dels miradors trobem una estàtua d'Ava Gardner, un homenatge que la ciutat li va realitzar després d'estrenar la pel·lícula Pandora i l'holandès errant. La publicació d'aquest film va provocar l'esclat definitiu del turisme a Tossa, canviant enormement la seva fisonomia i integrant tota mena de serveis dedicats a aquest col·lectiu. Va ser dissenyada per l'artista Ció Abellí i és un punt fotogràfic ineludible.

A l'interior del recinte també trobem una sèrie de canons del segle XVII que van ser recuperats en una actuació arqueològica subaquàtica. Van ser descoberts l'any 1966 pel doctor enginyer industrial Carol Hausmann. Els canons feia més de 200 anys que eren al mar i gràcies a aquesta actuació van tornar a sortir a la superfície.

Un dels elements més curiosos i desconeguts del recinte emmurallat es troba a la part superior del promontori on descansa. Parlem del far de la vil·la, un espai on història i tradició es donen la mà. El recinte disposa d'un espai museogràfic on podem gaudir de l'evolució que ha patit l'ofici del farer, i disposa d'una exposició permanent amb alguns elements originals. Els fars sempre han estat espais molt romàntics i solitaris, i conèixer aquesta realitat des del seu interior és un exercici molt satisfactori. Al final existeix un quadre on es mostren totes les fotos dels faroners que han vetllat pel far de Tossa de Mar.

El recinte emmurallat presenta quatre torreons i tres torres cilíndriques que s'alcen majestuoses per sobre del perímetre. També trobem una església al seu interior, datada del segle XV i diverses cases particulars. La Vila Vella també disposa d'un gran nombre de restaurants i punts gastronòmics, és un espai perfecte per a acabar un dia d'aventura amb un sopar a la fresca.
El recinte emmurallat pateix constantment diverses tasques de restauració i de remodelació. L'ajuntament és ben conscient de la seva importància patrimonial i turística i constantment s'hi realitzen diverses activitats culturals. Una visita imprescindible.