La investigació apunta que una cigarreta ha provocat l'incendi a Rabós d'Empordà

Els Bombers han remullat durant tota la nit la zona afectada per evitar revifalles

  • Una furgoneta d'un dels masos afectats pel foc ha quedat pràcticament calcinada © ACN
    Una furgoneta d'un dels masos afectats pel foc ha quedat pràcticament calcinada © ACN
  • Les flames han creat unes 80 hectàrees
    Les flames han creat unes 80 hectàrees
La finca d'en Peter, un home alemany, és una de les que ha quedat més afectada pel foc d'aquest dissabte a Rabós d'Empordà (Alt Empordà). Les flames no li han arribat a tocar la casa, però tots els voltants han quedat completament calcinats. Des de la porta d'entrada i fins gairebé arribar a l'habitatge, tot està cremat. Fins i tot els dos vehicles, un dels quals una furgoneta, que hi tenia aparcats. A aquest veí se l'han hagut d'emportar d'urgència amb ambulància, perquè quan ha començat el foc estava dormint (treballa de nits). "Quan l'hem vingut a buscar, hem vist que el fum l'havia intoxicat i de seguida se l'ha portat fins a l'ambulància", expliquen dos dels seus veïns.

En Francesc Fiter i l'Anna Cifuentes, un matrimoni de Delfià, s'han emportat un bon ensurt quan a mig matí els han trucat els Mossos d'Esquadra. "Ens han dit que hi havia un incendi, que anéssim ràpid a buscar el cotxe i els gossos i que marxéssim", han relatat. 

Ells dos es trobaven a Figueres i han anat fins a la seva finca a agafar els animals. Aleshores eren poc més de les dotze del migdia, quan el foc -atiat pel vent- ja començava a fer anar els Bombers d'una banda a l'altra i obligava a desallotjar els masos. 

Quan es trobaven recollint-ho tot, el matrimoni ha escoltat que hi havia un veí que necessitava ajuda. Es tractava d'en Peter, un home d'origen alemany, que viu en una casa del costat. Els voltants de l'habitatge, situat al mig del bosc, s'estaven cremant. 

Com que el propietari treballa de nits en una benzinera i plega a les deu del matí, aleshores es trobava dormint i no ha pogut reaccionar davant l'inici de les flames. A més, pateix del cor. "Ens han dit que estava inconscient i que li calia ajuda; quan l'hem vingut a buscar, hem vist que estava més o menys despert, però que s'havia intoxicat amb el fum", explica Cifuentes.

Com que l'ambulància no podia passar pel camí costerut que mena al mas, han carregat el veí amb un tot terreny dels Mossos d'Esquadra i l'han portat fins a Delfià. A l'home, se l'han emportat d'urgència, tot i que al final no li ha calgut ingressar a l'Hospital de Figueres i ha pogut marxar-ne aquesta tarda.

Tot cremat i calcinat

Tot i que no ha volgut parlar davant micròfon, la cara d'en Peter examinant els voltants de casa seva aquest dissabte parlava per ella mateixa. Tots els voltants estan cremats i, encara que el foc li ha preservat l'habitatge, tant el pati com un cobert on hi tenia eines i un moticultor han quedat completament calcinats. 

Les flames també han cremat totalment dos vehicles que tenia a l'exterior, un dels quals és una furgoneta. "Tot i que el cobertís s'ha cremat, ha estat una sort que tant els seus gossos com ell estiguin bé", explicava Cifuentes. "Quan hem arribat, ja hem vist que les flames no anaven en direcció a casa nostra, però sabíem que a l'altra banda hi viu ell", hi afegeix Francesc Fiter.

Ens sentíem impotents 

Ara, un cop el foc es troba en fase de control, aquests veïns ja respiren més alleujats. De totes maneres, arreu es veuen troncs que fumegen i, sobretot, cendra que ho cobreix tot i ennegreix el paisatge. "Ens hem sentit impotents, volíem intentar ajudar amb mànegues, però ens han dit que el millor que podíem fer era marxar", conclou Cifuentes. I precisa: "Ja veieu com ha quedat tot, cremat per l'incendi".