Una nova iniciativa promou el ''bon rotllo'' entre veïns a la província de Girona

Edificis Positius s'ha presentat avui

Girona ha acollit avui la primera presentació pública de la iniciativa Edificis Positius per a les comarques gironines. L’acte ha comptat amb la presència de prop d’una quinzena de representants de les institucions públiques, de la Universitat de Girona, dels col·legis d’Administradors de Finques i d’APIs, d’associacions de veïns o del teixit associatiu, social i cultural de la ciutat.

Aquesta iniciativa innovadora sorgeix de TSR Territori Socialment Responsable, una cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre, que pretén contribuir a millorar el món incrementant la positivitat a les comunitats.

Josep Maria Canyelles, president de la cooperativa, ha presentat la iniciativa tot indicant com Edificis Positius ajuda a crear comunitats on les persones puguin viure positivament l’experiència de ser veïns i veïnes. Per fer-ho possible, es fomenta el bon veïnatge apoderant persones perquè siguin Veïns Positius i Veïnes Positives que aborden els reptes de la comunitat cap a un model més sostenible, solidari i integrador.

Per Canyelles, els edificis passaran d’administrar-se a liderar-se, fruit dels grans canvis que s’hi produiran, i es pretén avançar-se i fer que la pròpia ciutadania sigui protagonista: un nou model d’apoderament ciutadà basat en el bon veïnatge.

Tot seguit, Rosa Terradellas, directora de la Càtedra d’RSU de la Universitat de Girona, ha agraït que s’hagi fet aquesta presentació de la iniciativa a Girona fent referència a la voluntat del territori d’esdevenir un Territori Socialment Responsable. En aquest sentit, ha destacat que la col·laboració amb Josep Maria Canyelles per a fomentar la responsabilitat social de les pimes ja ve de lluny, com quan es va elaborar el llibre Amb valor afegit, de pimes gironines compromeses.

També ha recordat quan Girona va participar al Seminari de Territori Socialment Responsable que va tenir lloc a Vilanova i la Geltrú al 2017, organitzat per Respon.cat i que va marcar un punt d’arrencada del repte per al Gironès de ser un TSR. Ara valora que Edificis Positius pugui donar resposta al repte d’implicar en els reptes de sostenibilitat no solament organitzacions sinó també les persones.

Gemma Johé, consellera d’Igualtat i gent gran del Consell Comarcal del Gironès, ha mostrat el seu interès per la iniciativa i ha indicat la voluntat de compartir-lo i nivell intern de la institució atès el seu caràcter transversal, que permet que àrees ben diverses hi puguin establir un lligam.

Joaquim Ayats, diputat provincial, s’ha mostrat molt interessat per la iniciativa i ha ressaltat la importància que tenen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per al món local i ara mateix per als plans de govern, tot agraint que Edificis Positius faciliti l’apoderament de les persones perquè siguin actives en aquest repte tan important per als propers anys. “Iniciatives com aquestes permeten una major interacció entre veïns i veïnes, conèixer les necessitats que puguem tenir o, fins i tot, procurar per les despeses comunitàries.

En definitiva, es tracta d’un projecte que millorarà la nostra vida quotidiana”, va afirmar. En referència a l’esperit de col·laboració i sinergia de la iniciativa, ha acabat indicant que ens en sortiré a partir de la capacitat que tinguem tots de construir aliances.

Portar els Objectius de Desenvolupament Sostenible a la gent

Edificis Positius vol ser una de les iniciatives de referència per portar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a nivell de ciutadania. Fa quatre anys Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 amb tots els grans reptes que indispensablement el món ha d’abordar i va fer una crida a governs, empreses i organitzacions. També va apel·lar a la ciutadania però no és fàcil transformar els ODS en accions per a la ciutadania. La proposta de ser Veïns Positius i Veïnes Positives ha de permetre donar resposta als reptes de desenvolupament sostenible en totes les dimensions: Persones, Planeta, Prosperitat, Pau i Parteneriats.