Un brot de salmonel·la afecta 41 nens i un professor d'una escola d'Olot

Els afectats van menjar entrepans fets al centre

Tècnics de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona investiguen l'origen d'un brot de gastroenteritis que ha afectat 41 infants de l'escola el Petit Plançó d'Olot i un professor. Segons han confirmat els resultats dels coprocultius analitzats, el brot va ser provocat pel bacteri salmonel·la.

Els afectats formaven part d'un grup de cinquanta alumnes i quatre professors que van anar d'excursió el 2 d'octubre. Segons publica el Diari de Girona, les primeres investigacions apunten que els que han resultat afectats van menjar entrepans fets a la cuina del centre mentre que els que no van presentar símptomes els duien de casa.

Ara s'està investigant l'origen de la contaminació i l'aliment vehiculador. A partir del 3 d'octubre, una desena dels alumnes van visitar Centres d'Atenció Primària o a l'hospital d'Olot i un d'ells va haver de quedar-se unes hores en observació al centre hospitalari. Els símptomes són vòmits, nàusees, diarrea i febre, en la majoria dels casos.

Segons CatSalut, una desena de nens afectats van acudir a Centres d'Atenció Primària i a l'hospital d'Olot per ser atesos a partir del 3 d'octubre. Un d'ells es va quedar unes hores en observació al centre hospitalari i després ja va rebre l'alta.

La salmonel·losi és una malaltia de transmissió alimentària freqüent. És una infecció intestinal produïda pel bacteri salmonel·la. En la majoria de casos causa gastroenteritis i millora sense necessitat de tractament. Generalment es contrau a través del consum d’aliments contaminats, especialment els ous i els productes que contenen ou cru. Els símptomes són vòmits, nàusees, diarrea i febre, en la majoria dels casos entre un i tres dies després de la infecció. Els símptomes acostumen a ser lleus i desapareixen al cap de quatre i set dies sense tractament i pot agreujar-se quan afecta infants, gent gran o persones amb malalties cròniques.

Plena normalitat a l'escola

Des de l'escola El Petit Plançó d'Olot han declinat fer declaracions al respecte. Fonts pròximes, però, han confirmat a l'ACN que l'endemà de l'excursió es va veure que faltava un número important d'alumnes i que va ser llavors quan la direcció del centre va avisar CatSalut i es va activar el protocol. També es van informar als pares. Actualment el centre funciona amb plena normalitat.