La regidora de PxC a Salt:'He dimitit perquè no podia aguantar, m'han enfonsat com a persona'

"Vés-te'n del partit perquè no pots estar amb un negre i amb nosaltres", assegura Juana Dolores Martínez que li van dir

Juana Dolores Martínez reconeix que es va equivocar ingressant a Plataforma per Catalunya, un partit alguns membres del qual, en saber que el company de la dona era negre, van començar a amenaçar-la. Fins a tal punt que ha hagut de dimitir. Amb tot, Martínez no es dóna per vençuda, i avisa que no pararà fins que "ens demanin perdó per tot el mal que ens han fet". Ja s'ha posat a mans d'un advocat per denunciar el partit liderat per Josep Anglada per danys i perjudicis. 

Anglada va dir a Martínez que "no era cap problema" tenir un marit negre

Abans de les eleccions municipals del passat 22 de maig, Martínez va trucar a Josep Anglada per explicar-li que la seva parella era del Camerun i que es volien casar. "Li vaig preguntar si això per ell suposava algun problema", ha relatat la dona a l'ACN, i ha assegurat que ell li va dir que "no era cap problema".

Amb tot, si bé les amenaces no van provenir de Josep Anglada sinó dels seus companys, Martínez afirma que "ell les podria haver parat". "Ell és part d'aquest engranatge, ell les podria haver parat i no ho ha fet, no ha fet res per evitar-ho", lamenta.

"Vés-te'n del partit perquè no pots estar amb un negre i estar amb nosaltres"

Amb tot, un cop a les llistes de PxC a Salt, els companys li van començar a fer la vida impossible, segons la versió de l'afectada: "Em van començar a insultar i a pressionar perquè deixés la meva parella". Un assetjament que va anar en augment, que "cada cop va ser més agressiu", fins que va decidir dimitir. Un assetjament que "ha durat el suficient perquè m'enfonsi com a persona", confessa.

Insults i humiliacions que instaven Martínez a no anar amb el seu company pel carrer o que li expressaven fàstic pel fet d'estar amb una persona d'una altra ètnia. "Vés-te'n del partit perquè no pots estar amb un negre i estar amb nosaltres", relata Martínez que li van arribar a dir.

Obligada a mentir

Un cop presentada la dimissió, Martínez assegura que PxC l'ha intentat obligar a mentir per estalviar-se l'escàndol. En aquest sentit, segons ha explicat, un cop coneguda la decisió de dimitir, María Osuna, delegada local de PxC a Salt, "em va trucar d'una manera molt conciliadora per demanar-me si us plau que digués que havia dimitit per motius personals". Martínez s'hi va negar, i va escriure a Anglada avisant-lo de que no pensava mentir . "Només Josep Anglada em va donar suport fins que la pressió de Salt el va portar a demanar-me que pel bé del partit dimitís", detalla. "El pitjor encara està per arribar i creu-me que arribarà", li va dir Martínez a Anglada.

És a partir d'aquí quan el partit, segons la versió de Martínez, va començar a atacar el seu futur marit i la seva situació legal. "El que no saben", adverteix, "és que el meu marit està a Espanya des del 2007 i té papers, permís de residència". 

"Volia que hi hagués menys delinqüència"

Martínez va conèixer PxC a través d'unes amigues, que la van introduir al partit, tot i que "jo no en sabia res", admet. "Volia que Salt canviés, que Salt fos millor, que hi hagués menys delinqüència. Jo sóc infermera de vocació i volia ajudar", argumenta la dona, que si bé reconeix que havia sentit a dir que era una formació racista, "ells em deien que no era veritat, que no eren així, que els hi deien per enveja". "He de reconèixer que em vaig equivocar de partit, em van dir que volien ajudar que hi hagués menys delinqüència", precisa.

I segons l'afectada, PxC no va fer res per donar-se a conèixer, ja que sense que la dona conegués encara el partit ja la van posar a la llista electoral de Salt. "Va ser molt ràpid, de la nit al dia, perquè no tenien a ningú", diu.