Girona, Figueres i Olot, primeres ciutats en implantar vehicles elèctrics

L'anomenada 'aliança de ciutats gironines' treballarà per "homogeneïtzar" la política fiscal de les capitals de comarca

L'alcalde de Figueres assegura que aquesta aliança està pensada per trobar aquells temes que són d'interès comú i treballar-los conjuntament per ser "més eficients". Posa l'exemple de la sostenibilitat i mobilitat: "Si considerem que és un valor que la gent avanci cap als cotxes que emetin poc CO2, perquè no ho bonifiquem estratègicament tots junts i som una demarcació exemplar en relació a temes verds?". 

Un altre dels aspectes que volen abordar plegats és el de les ordenances fiscals. Aquest és el tema que encapçala la jornada de treball de la primera reunió que faran els alcaldes després de l'estiu. Segons Vila, "la ciutadania es desorienta" quan veu que uns municipis fan pagar més per la recollida de deixalles que d'altres o quan es fan modificacions de la taxa. Davant això, creu que cal "harmonitzar" la politica fiscal i al mateix temps "veure quins estímuls s'han de donar a la ciutadania per aixecar l'economia". També es debatrà com bonificar determinats sectors que es consideren estratègics.

Una única veu

Vila reconeix que algunes vegades el territori gironí ha estat "discriminat" perquè "no hem estat capaços d'articular una única veu" i confia en la "força política" que tenen les capitals de comarca gironines unides per resoldre problemes. "Alguns els podrem solucionar nosaltres mateixos per la força de treballar junts i d'altres toparem amb alguna administració i aquí és on hem de saber dir, 'senyors, no anem bé'". 

Preguntat per alguns dels dèficits que hi ha a la demarcació, Vila posa l'exemple de la necessitat que hi hagi almenys dos conservatoris de música i recorda que actualment només n'hi ha un i gràcies al suport econòmic de la Diputació de Girona. Així mateix, es pregunta si es pot permetre tenir un servei de trens "tan precari i dolent" i que fa deu anys fos "més fàcil" anar de Girona a Barcelona i respon que d'aquest tema hi tenen coses a dir l'alcalde de Girona, però també el de Blanes i tots els municipis afectats. 

Per altra banda, continua defensant la necessitat de mancomunar serveis entre municipis per afrontar millor la crisi. En el cas de Figueres, s'ha ampliat el servei del transport públic urbà en punts com ara Vilafant i s'està estudiant acordar amb poblacions properes un servei de taxi compartit. "Hi ha recorregut i m'agradaria que Figueres fos exemplar amb mancomunar serveis", afirma.