Joan Carles Codolà, pregoner de la 25a edició de la Fira de l'Avellana de la Selva

Començarà demà fins diumenge

La població de Brunyola es convertirà de nou en la capital catalana de l'avellana amb la celebració de la 25a edició de la Fira dedicada a aquest fruit sec, que començarà el divendres 4 i s'allargarà fins al diumenge 6 d'octubre.

L'esdeveniment s’ha presentat aquest migdia a la seu de la Generalitat de Catalunya amb la intervenció de la cap del Servei de Coordinació i Gestió Territorial del DARP a Girona, Rosa Geli; el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; l'alcaldessa de Brunyola, Anna Mascort, i el president de l’Associació de l’Avellana de Brunyola i comarques gironines, Albert Horta. També hi han assistit els regidors de Brunyola, Carola Martí i Roger Puigdevall,l’autor del cartell del 25è aniversari, Xavier Amores i el pastisser Toni Noguera.

En la seva intervenció el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha destacat els “passos importants” que ha impulsat l’activitat, com ara la creació de l’Associació de l’Avellana de Brunyola i comarques gironines. “Es tracta d’un producte bo i de qualitat, i des del Consell volem estar al costat d’aquesta fira per ajudar a posar l’avellana de Brunyola i de la Selva allà on ha de ser”, ha afegit.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Brunyola, Anna Mascort, ha posat èmfasi a la “consolidació” de la fira, i ha afirmat que el repte d’ara és “passa per mostrar la qualitat de l’avellana i que aquest producte sigui la primera opció”. “La fira ens ha permès posar-nos al mapa de Catalunya i també ha teixit complicitats entre els veïns i amb gent de fora”, ha destacat Mascort, que al mateix temps ha destacat la tasca dels pagesos i agricultors i ha apuntat que cal “buscar solucions” per resoldre la problemàtica entre la producció i el preu”. 

Optimisme moderat del sector

El president de l’Associació de l’Avellana de Brunyola i comarques gironines, Albert Horta, ha destacat que la producció d’aquest 2019 “ha pujat” -“ha estat un bon any”, ha dit-, també ha explicat que els efectes de la forta calor de l’estiu han resultat un impediment. Horta, que ha lamentat que els efectes del canvi climàtic “fan molt mal a la producció”, també ha remarcat que “no s’han perdut camps d’avellaners”. “Els pagesos consolidats de Brunyola treballen conjuntament i mantenen els camps que hi ha. El nombre d’avellaners s’ha estabilitzat”, ha puntualitzat en aquest sentit. Actualment, i segons fonts de la Generalitat de Catalunya, el nombre total d’hectàrees d’avellaners a Catalunya és de gairebé un miler -998-.

Enguany, la Fira està de celebració ja que arriba a la seva 25a edició amb un pregoner d’excepció, Joan Carles Codolà, que és qui ha estat el coordinador d’aquest esdeveniment comarcal des de la seva creació. El tret de sortida oficial es farà a les dotze del migdia amb el pregó de Fira a càrrec del mateix Codolà i seguidament es farà la inauguració de diverses exposicions: Exposició ampolles i garrafes declarades a càrrec de Mercè Reverter; Escenes d’una vida tranquil·la, fotografies de Josep Vilallonga; Família i paisatge, retrats en 3D (1900-1936), exposició de la col·lecció de fotografies estereoscòpiques del fons Vilallonga.

Un cop finalitzi l’acte oficial d’inauguració de la Fira, al qual a més de la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Carme Renero, hi assistiran bona part dels alcaldes i alcaldesses selvatans, així com el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i el conseller de Cultura, Pere Fernàndez. Hi haurà un vermut amb avellana i degustació de productes km0 amb avellanes, cortesia de diversos establiments de la comarca.

Prèviament a aquest acte d’inauguració, que centrarà les activitats de dissabte al matí, concretament a primera hora del matí, es realitzarà una visita guiada al castell de Brunyola a càrrec de Lourdes Serra. Durant la jornada matinal també, de les vuit a les onze,  al terreny municipal d’acampada hi haurà taller d’anellament científic d’ocells a càrrec del Consorci del Ter.

Pel que fa a la tarda, es donarà protagonisme als més menuts amb un taller de xocolata a càrrec de la pastisseria Noguera, i també es farà una animació infantil a càrrec del grup Els Xancleta. Mentrestant els adults que ho vulguin podran fer una visita guiada al castell de Brunyola. El darrer acte del dissabte serà la XIII edició de l’Avellana Jove, que enguany comptarà amb les actuacions de FOK, Miquel del Roig, PELUKASS+DJ.

Pel que fa al darrer dia de la Fira, els actes s’iniciaran a les deu del matí amb una xerrada taller que porta per títol: L’avellana, un aliment funcional dins la teva dieta a càrrec de la nutricionista Anna Costa. A les onze també es repetirà una visita guiada al castell de Brunyola i una hora més tard, a les dotze del migdia, hi haurà la missa a l’església parroquial amb l’acompanyament de la coral del GEiEG.

Els concursos, protagonistes del diumenge

Les sardanes a càrrec de la cobla Principal de l’Escala donaran el tret de sortida als actes de la tarda de diumenge, que continuaran amb una visita guiada al castell i, no cal dir, amb els tradicionals concursos a la plaça del castell: IV Concurs de Collir Avellanes a Mà, XVII Concurs Internacional d’Esclovellar Avellanes, X Cursa amb Sacs a l’Esquena VI Memorial Pere Parera. Sens dubte, els actes del diumenge a la tarda congreguen moltes persones vingudes d’arreu de les comarques gironines que any rere any volen viure en directe els tradicionals concursos. No és estrany, doncs, que la plaça s’ompli de gom a gom ja des de primera hora de la tarda per poder gaudir d’una tarda plena d’activitats a Brunyola.

La festa es clourà, com ja és tradició, amb la cantada d’havaneres amb el grup Els Pescadors de l’Escala, que anirà acompanyada d’un rom cremat.

El cartell és obra del dissenyador gràfic Xavier Amores.

El cartell d’aquest any ha estat protagonitzat per un 25 en primer pla (degut a la 25a edició) i, aprofitant les terminacions tipogràfiques d’aquesta serif, s’hi ha afegit avellanes de Brunyola. El significat ve a ser un 25 ple d’avellanes per celebrar aquesta edició. La composició ha estat centrada en el 25, amb l’ús de colors nobles que a la vegada queden en harmonia amb els marronencs de les avellanes; també s’ha usat una tipografia serif en el cas del 25 per transmetre un punt de tradicionalitat i l’aprofitament de les seves

 terminacions. Per tal de captar l’atenció encara més, el perímetre del fons marró té un traç blanc, per emmarcar el 25 i focalitzar més la vista.