Girona no posarà ni un euro aquest mandat per a la construcció del Centre d'Art Contemporani

L'alcalde, Carles Puigdemont, anuncia que retallarà el pressupost del festival Músiques Religioses

El canvi de color en el sí de l'Ajuntament de Girona comportarà alguns canvis en la política cultural de la ciutat. Per una banda, Puigdemont ja ha anunciat que no pensa posar ni un euro per tirar endavant la construcció de l'edifici del Centre d'Art Contemporani, el Bòlit, durant els pròxims quatre anys. "No farem cap pas per fer-lo, el mantenim al congelador, que és el pas previ per a descartar fer-lo", ha dit l'alcalde que reconeix però que "formalment" encara no pot dir que el projecte s'atura. 

El Bòlit ha estat un projecte que s'ha iniciat sense edifici i fa temps que, com a Centre d'Art Contemporani, organitza exposicions i d'altres actes. Puigdemont ha assegurat que no fer l'edifici no vol dir que no vegin amb bons ulls el projecte d'impulsar l'art contemporani sinó que no consideren que s'hagin d'esmerçar recursos públics per a fer nous edificis. "Els temps que venen no són per fer nous edificis sinó per reciclar infraestructures existents", ha manifestat l'alcalde que ha dit que vol consensuar amb el sector una nova sortida. 

La construcció del Bòlit ha estat un projecte polèmic des del principi i, fins i tot, va comptar amb el desacord de les tres forces d'esquerres de l'anterior govern. Ara fa un any, ICV i ERC es desmarcaven del PSC demanat a l'alcaldessa, Anna Pagans, que aturés el projecte del Bòlit per considerar que, en temps de crisi, els diners s'havien de destinar a altres prioritats. No obstant això, el novembre del 2010, l'alcaldessa presentava el projecte guanyador del concurs. 

Llavors, Pagans va explicar que disposaven d'una partida de 400.000 euros dels Pressupostos Generals de l'Estat per pagar la redacció del projecte executiu però, a partir d'aquí, el finançament per construir l'edifici -valorat en 4,5 MEUR- s'havia de negociar amb la Generalitat. Les previsions eren que el projecte bàsic estigués acabat abans de final d'aquest any i que les obres s'iniciessin al 2012, amb un termini d'execució d'any i mig.

Amb l'anunci de Puigdemont, aquest calendari queda totalment desfasat ja que, com a mínim, no hi haurà aportació econòmica a la construcció de l'edifici fins el 2016. Amb l'accés situat al carrer Emili Grahit, a la zona de les antigues casernes, l'edifici estava pensat per compartir espai amb la futura Biblioteca Central que l'Estat està construint en aquesta zona de l'Eixample de la ciutat. 

Retallades a Músiques Religioses 

D'altra banda, l'alcalde de Girona també ha avançat que en l'edició de l'any que ve del Festival Músiques Religioses i del Món s'hi destinarà menys pressupost. La 12ena edició del festival s'ha tancat recentment amb una ocupació del 80%. El pressupost que l'ajuntament hi ha destinat s'ha reduït en 23.000 euros i s'ha situat en 377.000 euros.

Puigdemont ha explicat que ha encarregat un informe de balanç dels resultats econòmics de les darreres quatre edicions per conèixer el cost i els ingressos que genera la cita musical. L'alcalde ja ha avançat que hi ha un "desequilibri molt notable" i per això ha anunciat que es reduirà significativament l'aportació malgrat que reconeix que el renom dels artistes que hi actuaran també se'n ressentirà. "No és la idea que ens fa mal sinó el model", ha dit. 

El futur d'altres equipaments culturals

L'alcalde de Girona també revisarà altres projectes que l'anterior govern municipal havia iniciat. Aquest és el cas de l'antic cinema Modern, una de les obres que l'oposició ha criticat més als socialistes per tenir-la molts anys parada. Finalment, el govern d'Anna Pagans va iniciar obres per reforçar la coberta amb l'objectiu de convertir l'antic cinema en un centre cívic per al Barri Vell. 

Puigdemont ha afirmat que aquest no és el model que vol defensar CiU i que, per tant, revisaran en quin punt es troba el projecte per veure si es pot fer marxa enrere sense malbaratar recursos públics. La voluntat de l'equip de govern de Puigdemont és destinar aquest espai, per la seva proximitat amb el Teatre Municipal, al món de les arts escèniques. 

Ara bé, Puigdemont ha supeditat la decisió de quins usos donar al Modern al futur que finalment acabin tenint altres equipaments del Barri Vell com l'edifici de Sant Josep, que fa d'Arxiu. L'Estat té projectat fer un nou Arxiu Provincial a una parcel·la de Fontajau, un projecte que no avança i, per tant, Puigdemont vol veure si l'Estat hi destina una partida en els Pressupostos General del 2012 abans de prendre cap altra decisió. 

De la mateixa manera, l'ajuntament també està a la recerca d'altres equipaments que es puguin reconvertir perquè, segons assegura, l'ajuntament ha quedat petit i cal ampliar algunes dependències. "No ha de ser un edifici que necessàriament estigui al Barri Vell però sí que ha de ser de fàcil accés", ha manifestat.