Un vaixell pesquer s'enfonsa al port de Sant Feliu de Guíxols i vessa 2.000 litres de combustible

En el moment dels fets no hi havia ningú a bord de l'embarcació anomenada 'Ankapema'

Segons ha explicat Salvament Marítim, es tracta d'un vaixell que es dedica a la pesca amb palangre, de fusta i de 15 metres d'eslora. L'embarcació va picar amb una pedra ahir a la nit quan estava entrant a port, i tot i que en un principi no semblava que el cop fos important, aquesta matinada hi ha començat a entrar aigua i finalment s'ha  enfonsat. Salvament Marítim també ha informat que el pesquer anomenat 'Ankapema' ja ha estat reflotat parcialment.

Vessament sota control

El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat que el vessament està controlat amb una triple barrera protectora, i que ara es duu a terme la gestió de desfer la taca amb processos mecànics i biològics. Degaldo, a més, ha dit que el sol ajuda a què la taca s'evapori. El vaixell pesquer, de 15 metres d'eslora, s'ha reflotat parcialment, i segons ha assegurat Delgado, al llarg de la tarda una grua de grans dimensions aixecarà l'embarcació per treure-la de l'aigua.

Precisament, Delgado ha destacat que caldrà vigilar quan es refloti el vaixell per si queda alguna resta de cru dins el dipòsit. Tot i això, el subdirector de Protecció Civil ha subratllat que hi ha una zona de barreres d'uns 10.000 m² per contenir el combustible que pugui haver-hi encara dins del vaixell. A la platja de Sant Feliu de Guíxols oneja la bandera groga perquè unes petites taques han sortit de la barrera. Delgado ha apuntat, però, que no hi ha perill que aquestes taques arribin a la platja i que la bandera groga s'ha posat com a mesura preventiva.

Una distracció, causa del vessament

L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó, ha explicat que l'incident s'ha produït per una distracció del patró de l'embarcació, que ha topat amb unes roques quan entrava a port. Segons Albó, ha xocat contra uns blocs antics que fan d'escull que hi ha a la bocana del port. Com a conseqüència de la topada, s'ha obert una via d'aigua a la proa que ha començat a enfonsar el vaixell. L'alcalde diu que afortunadament han pogut reflotar-lo amb els flotadors i col·locar barreres per evitar que el carburant s'escampi al mar.

"Al mar no han arribat els 2.500 litres de gasoil, la majoria continuen al dipòsit", ha detallat Albó que assegura que les conseqüències de l'accident haurien estat nefastes si el vaixell s'hagués enfonsat a la bocana perquè hauria complicat la contenció de la fuita. Una grua de grans dimensions hissarà el vaixell i el retirarà del port aquesta tarda.