L'empresa Mas Parés aconsegueix allargar fins a mig any la data de caducitat del foie envasat

La firma preveu entrar a les grans superfícies i al mercat francès el darrer trimestre de 2011 per sortejar la crisi

  • L'empresa gironina Mas Parés compta amb una plantilla de 22 treballadors © ACN
    L'empresa gironina Mas Parés compta amb una plantilla de 22 treballadors © ACN
  • El foie llescat amb diferents gustos representa el 20% de les vendes de l'empresa de Sant Martí Sapresa © ACN
    El foie llescat amb diferents gustos representa el 20% de les vendes de l'empresa de Sant Martí Sapresa © ACN
L'empresa gironina Mas Parés compta amb una gamma de productes que inclou una vuitantena de referències. Produeix foie fresc, pernil d'ànec, confits, curats, salses i magrets, entre d'altres. De tot el seu catàleg, però, en destaquen les porcions de foie micuit-amb diferents sabors- que es venen envasades als establiments de delicatessen. 

"Aproximadament, representen cap a un 20% de les nostres vendes", explica el responsable de recerca i desenvolupament de l'empresa, Jaume Juher. Entre les diferents varietats que hi ha al mercat, es troben el foie amb figues, amb codony o, més recentment, amb sobrassada i mel. 

Fins ara, aquest producte s'havia de consumir al cap de tres mesos d'envasar-se. A més, durant el transport, corria el risc de fer-se malbé si es trencava la cadena de fred. Ara, però, l'empresa gironina ha aconseguit allargar fins als sis mesos la seva data de caducitat i, a més, evitar que el foie llescat es pugui malmetre si pateix canvis de temperatura.

Això ha estat possible gràcies a un projecte d'investigació, que s'ha impulsat des d'un consorci d'empreses alimentàries i on també hi ha pres part la Generalitat. El projecte ha durat tres anys i, per part de Mas Parés, ha suposat una inversió de 600.000 euros (dels quals, 200.000 han estat subvencions) tant en recerca com en adquisició de nova maquinària. 

La clau per allargar la vida útil del foie llescat és sotmetre'l a un sistema d'altes pressions, que elimina tots els patògens, i permet "doblar el temps en què pot ser consumit", explica Juher. És a dir, el producte es manté fresc fins a mig any. "A més, el sistema també permet preservar el foie davant els canvis de temperatura", concreta el cap de recerca i desenvolupament. 

Supermercats i exportació a França

Mas Parés ven els seus productes a hotels, restaurants i a botigues gourmet. D'ençà que va començar la crisi econòmica, però, l'empresa ha vist davallar la seva facturació en un milió d'euros. "Abans facturàvem 3,5 MEUR però el darrer exercici l'hem tancat amb 2,5 MEUR, perquè la crisi ha fet que les vendes de productes delicatessen hagin caigut en picat", explica Jaume Juher. 

Per sortejar la situació, l'empresa aposta per dues vies: entrar als supermercats i apostar clarament per l'exportació a França durant el darrer trimestre d'any. "En el cas de les grans superfícies, volem llançar una línia de producte més econòmica, de gamma mitja-alta", concreta el cap de recerca i desenvolupament.

Pel que fa al mercat exterior, Mas Parés confia que si aconsegueix començar a vendre producte periòdicament a França, a la llarga això li permetrà recuperar el 30% de vendes que ha perdut d'ençà del 2007, moment en què va començar la crisi. "Mantenim converses per entrar a la gran distribució amb productes de gamma alta", indica Jaume Juher.

Actualment, Mas Parés produeix 40 tones de foie l'any. L'empresa ven més del 90% de la seva producció a Catalunya i arreu de l'estat espanyol, i n'exporta cap a un 7%. Entre els països on té presència hi ha Ucraïna, Lituània, Suïssa, Alemanya, Bèlgica, la República Dominicana, Portugal i Anglaterra.

Mas Parés compta amb una plantilla de 22 treballadors i disposa de granges pròpies a la zona de Vilanna i Bonmatí, des d'on crien 110.000 ànecs cada any. L'empresa gironina confia poder tancar l'exercici mantenint els 2,5 MEUR de facturació i, fins i tot, incrementant-los gràcies a l'entrada a supermercats i l'exportació a França.