Comença la collita de poma a les comarques de Girona, un 30% de les quals s'exportaran

Els productors estimen que la producció de la varietat Gala, la més primerenca, se situarà en 13.000 tones

L'arrencada de la campanya de la poma a les comarques gironines ha coincidit, aquest 2011, amb l'entrada al mes d'agost. Cada temporada, l'inici de la collita varia uns dies, perquè les pomes no es comencen a bastar dels arbres fins que no es considera que s'ha arribat al moment òptim de maduració.

Per això, els productors i els tècnics d'Agricultura que treballen al Mas Badia de la Tallada d'Empordà (Baix Empordà) avaluen la maduresa de cadascuna de les varietats. Entre d'altres, s'estudien paràmetres com el nivell de sucres, la fermesa de la pell o la quantitat de midó de les pomes. D'aquesta manera, es va ajustant la collita a cadascuna de les finques que formen part de la IGP.

Aquesta setmana, els temporers ja han començat a bastar dels arbres la varietat més primerenca, la Gala. Aquest 2011 es preveu que se'n recolliran unes 13.000 tones. Actualment, un terç dels camps de conreu que s'agrupen sota el paraigües de Poma de Girona cultiven aquesta varietat. 

El moment gros de la collita de poma, però, arribarà d'aquí a un mes. I és que, a principis de setembre, es començaran a recollir les varietats Golden i Red Delicious (que suposen un 45% i un 19%, respectivament, de tota la producció). A finals de setembre i principis d'octubre, la campanya es tancarà amb la recollida de la varietat Granny Smith (que abasta un 7% de tots els conreus).

Un 30%, a exportació

Segons destaca la IGP Poma de Girona, aquest any, "les pomes de la varietat Gala que s'estan collint són d'una alta qualitat, amb un bon nivell de sucres i de coloració gràcies a les condicions climàtiques" dels darrers mesos. Els productors també destaquen que la resta de varietats prometen ser d'una qualitat "excel·lent". 

Aquest any, un 30% de la producció es destinarà a l'exportació. De fet, aquest percentatge és similar al de l'any passat, en què el volum total de producció que es va destinar a països exteriors va incrementar-se un 10%. Entre els principals mercats on s'exportaran les pomes es troben Anglaterra, França i els països de l'Orient Mitjà. 

La IGP Poma de Girona agrupa tres empreses comercialitzadores sota les seves sigles: Girona Fruits SCCL, Costa Brava Fructicultors SL i Fructícola Empordà SL. L'any passat, la producció de pomes a les comarques gironines es va enfilar per damunt de les 91.000 tones.

A les comarques gironines, hi ha més de 2.300 hectàrees de pomers, repartides sobretot a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà i, en menor mesura, el Gironès i la Selva.