Troben al castell de Montsoriu una agulla d'os decorada d'època medieval

Les excavacions al conjunt monumental posen al descobert més d'un centenar d'objectes dels segles XV i XVI

El dinovè camp de treball d'arqueologia al castell de Montsoriu, que s'ha portat a terme durant els darrers quinze dies, ha permès desenterrar més d'un centenar de peces medievals. L'excavació arqueològica s'ha centrat a la zona dels magatzems del pati d'armes, situada dins el segon recinte fortificat del castell.

En concret, els integrants del camp de treball han anat retirant les terres que van servir per reomplir una habitació d'uns 40 metres quadrats, adossada a la muralla oest. Com que l'any passat ja s'havien tret els nivells d'enrunament més moderns -d'uns dos metres de gruix-, aquest 2011 s'han pogut desenterrar nombroses restes medievals. 

La campanya arqueològica ha posat al descobert més d'un centenar de peces dels segles XV i XVI, corresponents a la darrera fase d'ocupació del castell. D'entre els objectes, destaquen per la seva singularitat unes tisores, un ganivet o una empunyadura d'espasa. 

A més d'aquestes peces -totes de metall- també s'ha trobat una agulla o passador d'os decorada amb el cap d'una figura humana, que els participants del camp de treball han batejat com la 'Venus de Montsoriu'. D'altra banda, s'han desenterrat nombroses peces de vaixella (plats, escudelleres decorades en blau català o fragments de vaixella italiana, entre d'altres).

Aquesta vaixella complementa la que ja es va trobar l'any 2007 a l'indret, formada per més de 400 peces. Segons el director del Museu Etnològic del Montseny, Jordi Tura, això permet concloure que aquest fons del segle XVI és "el més rellevant localitzat mai al nostre país".

Tura també explica que el centenar d'objectes medievals que s'han desenterrat "aporten una informació valuosa sobre la vida quotidiana de la darrera fase en què el castell de Montsoriu va ser propietat dels vescomtes de Cabrera". 

Cisterna del segle XIII

A més de localitzar tots aquests objectes, els treballs arqueològics també han permès posar al descobert l'estructura intacta d'una cisterna del segle XIII. El dinovè camp de treball ha comptat amb la participació d'una vintena de joves procedents d'arreu del món (Turquia, Japó, Sèrbia, Rússia, França, Alemanya, Itàlia, el Canadà...). Aquesta intervenció continuarà ara amb l'excavació programada que durà a terme el Museu Etnològic del Montseny amb estudiants d'Arqueologia.