ERC reclama a Mas que no negociï a la baixa el concert econòmic sota el nom de pacte fiscal

Anna Simó insta el Govern a convocar un referèndum per avalar les conclusions de la comissió abans de portar-les a Madrid

La portaveu d'ERC ha dit que per als republicans és "imprescindible" que es compleixi el calendari fixat, i que la comissió d'estudi per al concert econòmic tingui les conclusions sobre la taula el proper 31 d'octubre. Per Anna Simó, la demanda del PSC per ajornar-ho no fa res més que evidenciar que els socialistes "tenen por d'enfrontar-se a les seves pròpies contradiccions" i continuen anteposant "els interessos del PSOE per davant dels de Catalunya". 

Per a Anna Simó, les conclusions que surtin de la tasca de la comissió han de ser "valentes, rigoroses i sense cap mena de rebaixa de plantejaments". I abans que aquestes es portin a Madrid, ERC reclama al president de la Generalitat que convoqui un referèndum perquè tinguin "l'aval de la ciutadania".

"Això ens permetrà maximitzar les nostres oportunitats d'èxit i posar en escac i mat el govern de l'Estat, que ho tindrà molt difícil a l'hora de negar-ho", ha assegurat la portaveu d'ERC al Parlament. Anna Simó, però, no s'ha estat de criticar obertament a Artur Mas per anomenar "com a pacte fiscal el que per a nosaltres és el concert econòmic".

Els republicans temen que, sota aquest canvi de nom, CiU vulgui obrir la porta a pactar possibles rebaixes a Madrid. "Som gats escaldats perquè ja sabem què va passar amb l'Estatut; per tant, reclamem que allò que avali Catalunya es defensi a Madrid fins a les últimes conseqüències", ha ressaltat Anna Simó.

La portaveu d'ERC ha dit que, per al seu partit, "és molt diferent parlar de pacte fiscal que no de concert econòmic". Per a Simó, "un pacte fiscal pot ser un increment del percentatge de participació en l'IRPF, l'IVA i els impostos especials, però poca cosa més". 

En canvi, ERC defensa que el concert econòmic és la garantia perquè "Catalunya no pateixi l'espoli anual de 21.000 MEUR" i s'acabi amb "un govern de l'Estat cec, sigui del color que sigui, que anteposi el seu centralisme davant altres necessitats importants per a Catalunya i els catalans".

Tots amb les mans lliures

Si es compleixen aquestes premisses, ERC ja ha avançat que farà costat a CiU a Madrid. Això sí, Anna Simó també ha volgut llançar un clar advertiment al president de la Generalitat. "Artur Mas ha demanat als partits que vagin a Madrid amb les mans lliures, i nosaltres des d'Esquerra també demanem a CiU i al Govern que s'apliquin aquesta màxima", ha dit la portaveu dels republicans al Parlament. 

"Demanem a CiU i al Govern que no vagin a Madrid per defensar els interessos dels lobbys d'una minoria, sinó els de la majoria dels catalans i les catalanes", ha ressaltat Anna Simó. 

Per últim, la portaveu d'ERC també ha fet referència als set mesos que CiU porta al capdavant de la Generalitat. "Des d'ERC tenim molt clar que el nostre objectiu principal és consolidar l'estat del benestar", ha dit. "Un estat del benestar que CiU i el PP s'estan carregant, fent servir l'austeritat per carregar-se els serveis públics, i la crisi i l'endeutament com a coartada per als seus plans de privatització", ha conclòs Anna Simó.