Baixen un 40% els robatoris a cases i comerços de Platja d'Aro durant l'estiu

S'han doblat a l'interior dels vehicle

Aprofitant la celebració de la festa del cos, la Policia Local de Platja d'Aro ha passat balanç d'aquest estiu. Entre el 23 de juny i l'11 de setembre –l'època forta del turisme- la xifra global de delictes ha experimentat un lleuger repunt del 2,13%, trencant la tendència a la baixa que s'havia registrat durant els darrers cinc anys.
En concret, aquest estiu s'han registrat 670 delictes a Platja d'Aro (davant els 656 de l'any passat). Entre els motius que expliquen aquest increment hi ha, sobretot, els robatoris a interior de vehicle. D'un any a l'altre, s'han doblat (passant de 22 a 48). El cap de la Policia Local de Platja d'Aro admet que aquesta pujada "els preocupa" perquè és un tipus de robatori "que ens remunta a anys enrere, quan et trencaven el vidre del cotxe per acabar-te robant 1 euro".

L'inspector explica, però, que "per sort" la policia ja té "més o menys localitzats" els autors d'aquest tipus de delictes. Es tracta de delinqüents comuns, que viuen a la zona, i a qui els agents han començat a posar l'ull al damunt (entre d'altres, gràcies a les imatges de les càmeres de videovigilància, que els permeten saber amb quin cotxe es mouen).

En paral·lel als d'interior de vehicle, també han augmentat els robatoris amb violència i intimidació (passant de dotze a catorze). Però per contra, s'ha reduït –i molt- una altra tipologia delictiva que genera alarma social: els robatoris a habitatges i a establiments comercials. En concret, d'un estiu a l'altre, la davallada ha estat gairebé del 40% (passant dels 73 de l'estiu passat als 44 d'aquest any).

Multiplicar els controls

El cap de la policia explica que, per posar fre a aquests robatoris, "que majoritàriament cometen delinqüents vinguts de fora", s'han multiplicat per dos els controls rutinaris. Sobretot, se n'han fet en aquelles zones i accessos a urbanitzacions "que històricament s'han vist més castigades per aquests delictes". I de nou, Puertas també concreta que l'anàlisi de les gravacions de les càmeres de videovigilància també ha estat clau per reduir aquesta xifra negra.

L'estadística delinqüencial d'aquest estiu a Platja d'Aro també recull que s'han reduït gairebé un 7% els furts (passant dels 129 als 120). I que gràcies als patrullatges de paisà, la Policia Local ha incrementat la seva efectivitat a l'hora de detenir delinqüents (ja que dels 22 arrestos de l'estiu passat ara s'ha passat a 39).

Entre el 23 de juny i l'11 de setembre, la Policia Local de Platja d'Aro s'ha reforçat amb quatre agents interins (incrementant la plantilla fins als 52 efectius). En global, al llarg de l'estiu, el cos ha arribat a fer fins a 3.754 actuacions (comptant-hi controls, tasques de policia administrativa, trànsit, serveis al medi natural...).

Més de 100 conductors i 305 multes

Durant el seu discurs, l'inspector David Puertas també ha volgut destacar que, en menys de tres mesos, els agents han denunciat més de cent conductors per conduir beguts o sota els efectes de les drogues (dels quals, 22 superaven el límit penal). Per últim, pel què fa al balanç, el cap de la Policia Local també ha explicat que, durant l'estiu, s'han interposat 305 denúncies per consumir alcohol al carrer o a les platges (en part, gràcies a la tasca feta per la patrulla específica que es dedica a controlar que es compleixi la prohibició).

Cada denúncia es tradueix amb una multa que s'estén entre els 150 i els 300 euros. Puertas explica que, a l'hora de lluitar contra aquesta problemàtica –principalment, pel què fa a menors- no n'hi ha prou amb la via punitiva. "Allò que cal és abordar-ho de manera transversal; i aquí, també cal la implicació de les famílies".

Coordinació entre cossos

Durant el seu discurs, el cap de la Policia Local de Platja d'Aro ha posat l'accent en "la coordinació" entre cossos a l'hora de garantir la seguretat. "Volem potenciar-la, perquè es tradueix amb un millor servei", ha dit.

En la mateixa línia, precisament, també s'ha expressat el delegat d'Interior, Albert Ballesta. "La seguretat és un valor a defensar, i la seva garantia és una de les causes que explica que ens visitin tants turistes durant l'estiu", ha assegurat, dient que "la tasca conjunta" entre cossos policials i d'emergències ajuda a evitar "molts drames familiars". "La coordinació és el que ens demanen els ciutadans, i és allò que els hem de donar", ha dit.

Ballesta no ha passat per alt que venen "dies difícils i complicats". Però s'ha mostrat convençut que s'afrontaran "amb seguretat i rigor". "La seguretat és cabdal i ens hi juguem massa com a societat; per tant, hem d'anar tots a la una", ha afirmat el delegat d'Interior a Girona.
 
Durant la festa de la policia local s'han lliurat una cinquantena de felicitacions, reconeixements i medalles. L'alcalde de Platja d'Aro, Maurici Jiménez, que ha tancat l'acte, ha posat de relleu la voluntat del cos de "ser referent de primer ordre en seguretat" durant el seu discurs.