36 nens i joves diabètics de la Selva ha han dit adéu a la punció per mesurar la glucosa

Un nou aparell controla la malaltia amb una monitorització de la glucosa tot el dia

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) ja ha prescrit fins a 36 dispositius de monitorització de la glucosa a joves i nens amb diabetis del tipus 1 d'aquestes dues comarques. Es tracta d'un sistema que permet controlar el nivell de la glucosa en el seu cos durant tot el dia i això evita que les persones que pateixen la malaltia hagin de punxar-se al dit de forma rutinària.
Aquesta modalitat es coneix com a sistema flaix i consta d'un dispositiu lector i un sensor amb un filament que s'introdueix sota la pell. Cada cop que el pacient apropa el dispositiu al sensor, obté les dades de la glucosa durant els últimes 8 hores i també preveu com canviarà durant els propers minuts. La CSMS va començar a implementar aquests dispositius el mes d'abril.
Aquesta prescripció va arribar després que el Servei Català de la Salut (CatSalut) va incorporar els dispositius a la seva cartera de serveis el febrer de 2018. Des d'aleshores, es financen aquests aparells als diabètics menors de 7 anys.

A finals del 2018, es va ampliar el finançament per a joves de fins a 18 anys. Aproximadament mig any després (abril de 2019) la Corporació de Salut del Maresme i la Selva va obtenir el vistiplau per començar a instal·lar-lo, també.

Els endocrinòlegs pediàtrics de la CSMS, Xavier Herrero i Josep Maria Mengibar, han destacat que aquests dispositius permeten "augmentar el confort del pacient" perquè s'ha de punxar menys. De tota manera, Herrero i Mengibar també han afegit que el fet de tenir tantes dades dona poder al pacient perquè "cada vegada té un coneixement més exhaustiu de la malaltia i pot actuar en conseqüència".

Dels 36 joves que ja tenen aquests dispostius instal·lats per la corporació, 23 són de l'Alt Maresme i els 13 restants són de la Selva Marítima. De tota manera, es preveu que cada vegada siguin més els joves que comptin amb aquest nou sistema de mesura de glucosa