Onze municipis gironins pateixen problemes de cobertura de mòbil durant l'estiu

La majoria de les poblacions són destinacions turístiques · El COETTC destaca que es "dona mala imatge" als visitants

Els principals motius de l'augment dels problemes de connexió i cobertura relacionats amb la telefonia mòbil es deuen principalment a l'increment dels serveis que s'ofereixen a través de la telefonia, l'existència d'un nombre insuficient d'antenes, l'ús d'Internet amb connexió de telefonia mòbil i el considerable increment de la població en època de vacances a les zones costaneres. Són conclusions de l'informe que ha presentat aquest dilluns la COETTC. 

El document posa de manifest quins són els municipis que tenen problemes per solucionar la seva cobertura així com aquelles localitats que han millorat notablement la disponibilitat per facilitar el desplegament de la telefonia mòbil. Totes les dades indiquen que la problemàtica respecte a la manca de cobertura mòbil s'accentua any rere any, i en alguns casos el desplegament se situa per sota de la demanda mentre que en altres casos no s'està fent.

Moltes poblacions turístiques

Dels municipis que han presentat més incidències en els darrers anys, el 43,52% han sabut reconduir la situació i ara disposen de cobertura acceptable. La resta, amb una majoria del 56,48%, encara reitera en aquesta problemàtica. Entre les localitats més afectades per a aquestes deficiències hi ha Arenys de Mar, Badalona, Cadaqués, Calafell, Cambrils, Cardedeu, Castelldefels, Cerdanyola, Corbera del Llobregat, El Prat del Llobregat, El Vendrell, Deltebre, Gavà, Figueres, Igualada, L'Ametlla del Vallès, L'Escala, Llagostera, Llinars del Vallès, Lloret de Mar, Matadepera, Mollerusa, Mongat, Palafrugell, Pals, Pineda de Mar, Puigcerdà, Salou, Sant Adrià del Besòs, Sant Celoni, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Feliu de Guíxols, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç dels Horts, Santa Cristina d'Aro, Sitges, Tarragona, Tordera, Viladecans, Vilanova i la Geltrú i Vila-Seca.

D'altra banda, en alguns municipis ha millorat notablement la disponibilitat per facilitar el desplegament de la telefonia mòbil gràcies al projecte de consens 'Generació de consens pel desplegament de les infraestructures de telefonia mòbil' (Gecodit). L'objectiu del projecte Gecodit és afavorir les dinàmiques de consens i diàleg que han de possibilitar un desplegament eficient de les infraestructures de telefonia mòbil (ITM). 

Problemes a Barcelona ciutat

A Barcelona ciutat hi ha problemes de manca de cobertura tot i que l'ordenança vigent ha estat revisada i hi continua pesant la poca maniobrabilitat per desplegar antenes, segons l'informe. A més, l'augment de l'activitat precintadora del consistori ha comportat l'aparició de zones de deficiències notables com la Vall d'Hebron, Mallorca- Meridiana, el barri del Carmel i la persistència de problemes en zones com el Barri Gòtic (C. Ferran/Nou de Sant Francesc), Calatrava, Rosales, Bonanova, Zona Pou, Joaquim Valls, Via Júlia, Zona Franca, Sagrada Família i Montjuïc. 

En contraposició, la Direcció General de Telecomunicacions i la Subdirecció General d'Explotació Viària de la Generalitat col·laboren conjuntament en un procés de diàleg amb els operadors per tal de consensuar una solució tècnica que permeti donar un servei eficient.