Girona viu el juliol més plujós des de 1981 amb 155 litres per metre quadrat

La demarcació ha estat el territori més castigat per les precipitacions de Catalunya

Pluviomètricament, el mes ha vingut marcat per a la irregularitat pluviomètrica. El juliol ha estat molt plujós al quadrant nord-est, i a punts de la costa Daurada i de la Ribera d'Ebre. En canvi, el mes ha estat sec a àmplies zones de la Depressió Central, Pirineu i Prepirineu Occidental i costa sud de la demarcació de Tarragona.

Les tempestes han estat freqüents durant tot el mes, especialment al quadrant nord-oriental del país, podent-se agrupar aquests ruixats i tempestes en cinc episodis diferenciats: la primera pertorbació va afectar Catalunya entre els dies 2 i 4 de juliol, degut a una zona de baixes pressions que va deixar precipitacions a gran part del país. Les precipitacions més destacades van ser els 66,4 litres que es van mesurar a Font-rubí (Alt Penedès), els 34,6 litres de Constantí (Tarragonès), o els 33,5 litres de Molló (Ripollès).

Dies més tard, la formació d'una àrea de baixes pressions, reflex d'un profund solc a les capes mitjanes de la troposfera acompanyat d'aire molt fred per l'època de l'any, va originar la formació de nombroses tempestes a gran part del país entre els dies 12 i 15. Les precipitacions més destacades van ser els 54,1 litres a Sasseuva (2.228 m) a la Val d'Aran, els 40,9 litres de Viladecans (Barcelonès) i els 40,8 litres a la Vall d'en Bas (Garrotxa).

Entre els dies 17 i 19, el pas d'una pertorbació va fer créixer nombroses nuvolades que van deixar xàfecs i tempestes intenses al litoral, al Prelitoral, i al terç nord del país. Així, cal remarcar que a Barcelona-el Raval (Barcelonès) es van registrar 67 litres; Barcelona-Observatori Fabra (Barcelonès) es van acumular 60 litres i a Molló (Ripollès) es van mesurar 43,5 litres. La quarta i més abundant tongada de precipitacions es va produir entre els dies 25 i 28 de juliol al nord-est del país, on les pluges van ser intenses i extremadament abundants amb valors de 134,4 litres a Fornells de la Selva (Gironès), 130,7 litres a Perafita (Osona) i 120,8 litres a Vilablareix (Gironès).

El darrer solc que va afectar el país va enviar una massa d'aire fred a les capes mitjanes de l'atmosfera els dies 30 i 31 i va afavorir la gestació d'una àrea de baixes pressions a la Mediterrània Occidental, disparant la convecció i la formació de tempestes a Catalunya. Les precipitacions més importants es van registrar al litoral i prelitoral central, on es van acumular quantitats molt importants amb forma de tempesta, amb calamarsa i fortes ratxes de vent. Destaquen els 66,3 litres de Font-rubí (Alt Penedès), els 57,3 litres de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) i 53,8 litres a Barcelona-el Raval (Barcelonès). 

155 litres a Girona, el juliol més plujós des del 1981

Malgrat aquestes quantitats ressenyades, en la major part dels casos molt abundants, la distribució de la precipitació ha estat irregular i molts llocs del país no han arribat a registrar aquestes quantitats tan destacables. D'aquesta manera, el juliol ha estat sec a àmplies zones de la vall de l'Ebre, la depressió Central i Pirineu i Prepirineu Occidental. En canvi, ha estat molt plujós al quadrant nord-est del territori, i a punts de la costa Daurada i de la comarca de la Ribera d'Ebre. 

Del conjunt de les estacions meteorològiques gestionades per l'SMC amb més de 10 anys de dades, en una quarta part ha estat el juliol més plujós, concentrades la majoria d'elles en el quadrant nord-est del territori. Així, a la ciutat de Girona els 155,3 litres registrats durant el mes de juliol d'enguany han estat el valor més alt des de l'any 1981, quan es van mesurar 168,4 litres. A l'Observatori Fabra aquest mes de juliol s'han enregistrat 104,8 litres, mentre que l'any 2002 es van acumular fins a 125,9 litres.