Més de 5.000 persones omplen els carrers de Girona en contra del canvi climàtic

Els manifestants han representat l'extinció de la humanitat a la plaça de la Independència

La plaça del Vi s'ha omplert aquest divendres a la tarda per protestar en contra del canvi climàtic. Més de 4.000 persones, la majoria d'elles joves i adolescents, ha arrencat aquesta marxa per arribar fins a la plaça de la Independència passant pel pont de Pedra i el carrer de Santa Clara. Al llarg d'aquesta primera part del recorregut s'hi ha sumat prop d'un miler de persones més, segons dades de la Policia Municipal, superant les 5.000 persones.

Es tracta de manifestació més multitudinària sobre el canvi climàtic que mai abans s'havia fet a la ciutat de Girona. La mobilització estava organitzada pels moviments Fridays for Future i Revolució o Extinció. El líder d'aquesta segona plataforma, Jordi Mateu, ha afirmat que amb manifestacions com la d'aquest divendres s'ha de fer pal·les que "ha de ser des del carrer que s'obligui als governs, empreses i institucions a canviar de rumb".

Mateu també ha advertit als polítics que n'estan "farts de paraules buides, mocions i declaracions que no tenen cap mena de contingut" i que els governs els facin servir per fer "propaganda política".

De tota manera, el líder de la plataforma sí que ha assegurat que són "conscients" que el canvi en aquestes polítiques "ha d'estar liderat pels partits". En aquesta línia, Jordi Mateu ha convidat a les formacions es posin "al nostre costat per seguir remant", sobretot després de veure el volum de mobilització que han aconseguit aquest 27-S.

Una 'performance' per simbolitzar l'"extinció humana"

Una vegada les 5.000 persones han arribat a la plaça de la Independència han organitzat un 'dying'. Aquesta acció ha consistit en què tots els assistents havien d'estirar-se al terra, amb les pancartes a sobre per representar l'"extinció humana", ha explicat Mateu. Posteriorment han guardat dos minuts de silenci per simbolitzar la seva mort.

A continuació, la manifestació ha seguit la seva marxa, enfilant l'avinguda de Jaume I. Al llarg del recorregut, els assistents han cridat consignes com ara "ni un grau més, ni una espècie menys" o "calor, calor, calor, volem un canvi i no climàtic perquè el futur no ens és igual".

La protesta ha acabat davant de la subdelegació del Govern a Girona a tres quarts de vuit. En aquest punt, els organitzadors han llegit un manifest en què han encoratjat les administracions a fer "polítiques reals, efectives i valentes" per afrontar l'"emergència climàtica". A més, el portaveu de la plataforma Revolució o Extinció ha afegit que aquestes iniciatives "han d'anar acompanyades d'un augment de participació ciutadana" que ajudi a controlar el procés.